Hjemmekontor har gitt dårligere helse

I over et år har mange nordmenn vært nødt til å jobbe hjemmefra. Dette har hatt en stor påvirkning på den generelle folkehelsen i landet. Det viser en undersøkelse som er gjennomført på vegne av forsikringsselskapet If.

I undersøkelsen svarer fire av ti at de har gått opp i vekt i løpet av det siste året, og like mange mener at de har fått dårligere helse. Halvparten svarer at de får mindre trening i løpet av hverdagen når de sitter på hjemmekontor. Kun én av fire mener at hjemmekontor har hatt en positiv påvirkning på helsen.

Vanskelig å opprettholde en sunn livsstil

For voksne er det anbefalt å ha minst 30 minutter med fysisk aktivitet hver dag. For mange har det blitt vanskeligere å få inn denne aktiviteten når man ikke beveger seg til og fra jobb. I tillegg har treningssentrene vært stengt i store deler av landet, og de som tidligere har belaget seg på sentrene for fysisk aktivitet, har måttet finne alternativer til denne treningen. Ikke alle har klart å finne en ny rutine som passer. Det har derfor blitt en mer stillesittende hverdag for veldig mange.

Det er imidlertid ikke bare bevegelsesmønstrene våre som har endret seg – også matvanene våre har blitt påvirket av pandemien. Jobb og fritid har sklidd inn i hverandre, og pandemien har gitt et økt behov for hverdagskos. Sjokolade og godteri, som kanskje tidligere har vært forbeholdt helgene, har sneket seg inn også i hverdagen. Alle disse faktorene har gjort det vanskeligere å opprettholde en sunn livsstil.

Tips til en sunnere hjemmehverdag

• Sett opp en arbeidsstasjon dersom du har mulighet til det. Det er mye sunnere for hodet å jobbe ved en designert arbeidsplass enn å jobbe fra sengen eller sofaen. Dette gjør det lettere å vite når man er på jobb, og når man har fri.
• Hold deg til rutiner! Forbered deg til jobbdagen på samme måte som før og følg de samme morgenrutinene. Dette gjør at man blir klar for en ny arbeidsdag.
• Gå ut i løpet av dagen. Vanligvis kommer man seg ut både på vei til og fra jobb, men på hjemmekontor må man selv ta ansvar for å komme seg ut i frisk luft. Dersom man går seg en kort tur både før og etter jobb, vil dette bidra til at man får klarere «rammer» på når man er på jobb, og når man er ferdig for dagen. Det er tross alt det vi er vant til fra tidligere!
• Husk å ta deg små pauser i løpet av arbeidsdagen. På jobb får man normalt jevnlige avbrekk, for eksempel når man henter seg kaffe eller slår av en prat med kolleger, men dette faller bort på hjemmekontor. Derfor må man selv ta ansvar for å ta små pauser gjennom dagen. Et godt tips kan være å sette kaffekannen på et annet rom enn man jobber, slik at man blir tvunget til å reise seg når man vil ha kaffepåfyll.
• Dersom man sitter stille over en lengre periode, er det anbefalt å ta fysiske avbrekk. Dette kan man oppnå enten ved å stå oppreist, eller gå seg en kort tur.
• Hold kontakt med kolleger, og vær flink til å organisere digitale møter. Start gjerne dagen med et videomøte for å markere arbeidsdagens start. Husk også at det er i orden å snakke om andre ting enn jobb!

ANNONSE