Nes Gard på Høyheimsvik i Luster

Langs Lustrafjorden, midt imot Feigumfossen, ligger gjestegården Nes Gard. En slektsgård på syvende generasjon som byr på autentisitet, atmosfære og ekstremutsikt.

SMAKmagasinet ankommer den vakre gjestegården i Luster midt på en onsdag i mai, noe forsinket av lokalt vegarbeid med Osloproporsjoner. Vi finner gjestgiver Anders Månum på alle fire på plenen utenfor hovedhuset, i ferd med å lære robotklipperen fra Husqvarna at det er dumt å kjøre i grøfta. Ved siden av ligger en vakker, sort hund – som betrakter det hele med laber interesse.
– Velkommen til gards! Kaffe?
SMAKmagasinets mann takker ja og tar plass i utesalongen, til akkompagnement av Feigumfossens ubarmhjertige brøl.
– Det er ikke lenge siden vi hadde «silent disco» her ute på plenen. Trygg «after-ski» med 40 gjester og god avstand, humrer Anders Månum idet han setter kaffekanna på bordet. – Vi sitter midt jo midt i et skieldorado. Vi ligger midt mellom Jostedalen, Breheimen og Sognefjellet. Hurrungane – et av Norges villeste fjellområder – ligger rett borti her. Et paradis for randonee-fantaster.

Fin start

Det er syvende generasjon som nå driver Nes Gard. Anders – opprinnelig siviløkonom fra NHH – tok over i fjor høst, sammen med venninne Lise Sværi.
– Litt skummelt å flytte fra Oslo, og skulle ta over helt alene her oppe. Så etter å ha gått noen runder sammen med Lise, fant vi i fellesskap ut at vi ville satse, begge to. Og vi har vært heldige fra start. Godt besøk, og fornøyde gjester. Ettersom vi holder vinterstengt, unngikk vi også vinterens koronaproblemer.

Nes Gard ble bygget av første generasjon helt tilbake i 1850-årene. Driften har vært basert både på husdyrhold og fruktproduksjon siden den gang. Det var først for snaue 20 år siden at foreldrene til Anders ville prøve seg som gjestgivere, for å sikre garden litt ekstra inntekter; et enkelt pensjonat – eller Bed & Breakfast – med fire-fem gjesterom. Nødvendig ombygging ble gjort på dugnad, og det siste listverket ble spikret på plass mens første gjest sto og ventet på tunet.
– I dag har vi 20 rom med plass til 40 gjester, forklarer Anders. – I april fikk vi Fjordspeilet på plass; ei speilbelagt glasshytte med utsikt overalt, pluss kjøkken og bad. Veldig populært blant gjestene.

Egen vinbar har det også blitt, midt i selveste grisehuset. Nes bar. Enkelt og greit. Med tempererte viner og hyggelig stemning.
– Har fungert utmerket som et chambre séparée nå som vi må spre gjestene ut over større områder, forteller Anders.

Ny kokk, tre retter

Kokken til Nes Gard heter Frank O. Dokken, og har regjert kjøkkenet i snaue tre måneder. Hans jobb er å komponere de daglige tre-retterne, med råvarer fra nabolaget og hjemmelaget syltetøy. Laget av mor til Anders, og med stor tilhengerskare.

– Her er alt klart. Nå håper vi bare på en ny supersommer med masse gjester, god avstand og lav smitte. Lusterområdet har vært heldig stilt i så måte gjennom hele pandemien, så hos oss er det trygt og godt. Vi byr på god mat, god atmosfære, vanvittig vakker natur og ubegrensede turmuligheter. Dette bør man unne seg, avslutter Anders Månum.

ANNONSE