Yrende reiseliv krever levende lokalsamfunn

Prosjekt Træna 365 skal kombinere gjesteopplevelser med aktivt lokalt samfunnsliv. Her blir det kultur, hotell og næring i skjønn forening.

Vakker natur er vel og bra, men uten folk blir det stusselig. I hvert fall for morgendagens post-koronaturister, som både vil ha spektakulære omgivelser og ekte, lokalt samfunnsliv.
Ytterst på Helgelandskysten, i landets villeste og vakreste natur, ligger det vesle lokalsamfunnet Træna. De 435 trænværingene har allerede satt kommunen og øygruppa på kulturkartet gjennom den sommerlige Trænafestivalen, og på matkartet gjennom ordningen «Chefs in Residence». Nå vil de bli et naturlig, helårlig turistmål.

I rute

– Byggetrinn 1 er i rute, og grunnarbeidet er i gang, sier utviklingssjef Moa Björnson i Træna kommune til SMAKmagasinet. Det utviklingssjefen sikter til, er fem småhus til utleie. Småhusene, som er futuristiske boenheter med maksimal fokus på utsikt og tilstedeværelse, er en del av prosjekt Træna 365. Etterhvert kommer også museum og boliger, samt et landskapshotell med restaurant og kurs- og konferanseanlegg. Nede ved vannkanten planlegges et arkitektonisk spenstig velværeanlegg som skal kombinere både spa og brygge.
– Træna 365 skal være levedyktig året rundt. Det skal kombinere gjesteopplevelser med å være et knutepunkt for lokalsamfunnet, fortsetter Moa Björnson.

«Meet the locals»

Det er en internasjonal trend at vi som turister søker det autentiske. Eller i hvert fall det vi opplever som autentisk. Det holder ikke å tilby nøkkelknipper med vikinghjelmer på Karl Johan, laget i Kina. Vi vil føle oss som en del av lokalsamfunnet vi besøker. Det betinger to ting; for det første at det finnes et lokalsamfunn som vi kan føle oss som en del av, og for det andre at lokalsamfunnet ønsker oss som en naturlig del av sin identitet.
– Træna er et levende og mangfoldig samfunn, med havfolket som en attraksjonskraft i seg selv. Fisk står i sentrum, med både hav- og kystfiske, oppdrett og foredling. Målet er at Træna 365 og resten av lokalsamfunnet, sammen med turistene skal skape en høyere enhet.

Forskning

En viktig del av Træna 365 er forskningsprosjektet «Utvikling og etablering av en testsone for fremtidens bærekraftige reiselivsopplevelser og levedyktige lokalsamfunn», som har fått 2,5 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet gjennom Reiseforsk. Her ser man nettopp på hvor viktige levende lokalsamfunn er for reiselivsnæringen. I tillegg til Træna 365 har prosjektgruppen også sett på andre elementer ved destinasjonsbygging utenfor storstedene. I april 2019 besøkte man for eksempel Færøyene for å studere Heimablídni, som er den gammelnorske øyas versjon av «hjemme hos-restaurant». Noe av det samme ble deretter prøvd ut på Træna.

Investorer

Træna 365 er et samarbeid mellom Træna kommune og private utbyggere. I skrivende stund jaktes det på de siste investorene.
– Har du lyst til å satse, så ta gjerne kontakt, avslutter utviklingssjef Moa Björnson.

ANNONSE