Gjør ris kult med persisk tahdig

Iransk-amerikanske Varta Melon fra Chicago gjør den iranske tradisjonsretten tahdig trendy med skjærekniv, tortillas og massevis av basmatiris.

Ikke bare har risen vært med oss så lenge at ingen egentlig vet når det hele begynte. Ris er også en av verdens mest utbredte næringsmidler. Også på det iranske kjøkkenet spiller ris en hovedrolle, og særlig tahdig har en sentral plass. Tahdig betyr noe sånt som «bunnen av kjelen», og navnet avslører hva retten dreier seg om, nemlig sprø, «småbrent» ris. Nå snakker vi faktisk om en hel kjele full av ris og andre godsaker, og selvfølgelig er ikke alt dette brent. Men bunnen – og til dels sidene – er det, og det er kunsten til Varta Melon kommer inn.

Frem med papir og skjærekniv

Det første Varta gjør, er å tegne en tegning på papir. Det kan være av hva som helst, men selve tegningen bør ikke være større enn en tortillalefse. Bare tålmodigheten din avgjør hvor avansert tegningen skal være; neste steg er nemlig å skjære ut tegningen med skjærekniven, mens papiret ligge oppå tortillalefsen. Pass på at du skjærer helt gjennom begge, og at du til slutt trimmer tortillalefsen slik at den passer til bunnen av kjelen. Husk å bruke en kjele som slipper risen lett. Bruk godt med smør i tillegg.
Når tortillaen er på plass, fordeler du resten av risen oppi kjelen. Etter 45 minutter på ovnen skal tahdigen være klar. Legg en stor tallerken over kjelen, og snu det hele rundt. Og vipps, så har du en elegant persisk rett dekorert etter din egen smak.

NB: På forhånd skal risen skylles grundig i et dørslag, og legges i bløt over natten i lunket vann tilsatt salt. Her finnes det mange spennede oppskrifter på nettet, hvor du skal blande inn blant annet safran, yoghurt og olje, før du legger risen i lag i kjelen.
Tahdig er en enkel, og for norske gjester uvanlig rett, som kan gjøre seg på menyen sammen med for eksempel kylling eller lam. Det at du kan dekorere det hele etter egen fantasi, gir enda større muligheter.

ANNONSE