Hvordan velge og tilberede ulike kjøtterstatninger

+
Plantebasert kjøtt produseres av blant annet erter, bønner, andre belgfrukter og ulike typer stivelse.

Flere og flere ønsker å spise mindre kjøtt. Dette kan være av helsemessige eller religiøse årsaker, fordi man ønsker å spise mer miljøvennlig og bærekraftig, eller rett og slett fordi man er nysgjerrig på hva som finnes. Det kan derfor være en idé å la plantebaserte retter få en plass på menyen.

Det er imidlertid ikke alltid like enkelt å vite hvor man skal begynne. Vi har derfor laget en liten guide til noe av det plantebaserte kjøttet som er tilgjengelig, hvor du kan få en innføring i ulike produkter som finnes. Her ser vi nærmere på hvilke kjøtterstatninger som passer i ulike matretter og hvordan de tilberedes på best mulig måte.

Kjøtterstatninger er ikke et nytt fenomen. Faktisk har det blitt spist i tusenvis av år, blant annet i Kina. I Vesten er det imidlertid en nyere trend, og det finnes færre valgmuligheter. De siste årene har det imidlertid kommet mange nye produkter på markedet også her i Norge, og populariteten øker. Men å klare å orientere seg i dette nye «kjøtt»-markedet er ikke nødvendigvis så enkelt.

Hva er plantebasert kjøtt laget av?

Plantebasert kjøtt har hatt en voldsom utvikling de siste årene, og produktene har blitt svært bra – faktisk så bra at det kan være vanskelig å smake forskjell på ekte kjøtt og plantebasert kjøtt. Plantebasert kjøtt produseres av blant annet erter, bønner, andre belgfrukter og ulike typer stivelse. Vanligvis brukes ikke hele grønnsaken, men kun deler av den. Ulike bestanddeler blir hentet ut fra ulike produkter, slik at det ferdige kjøttproduktet oppfører seg som kjøtt når det blir varmebehandlet – både med tanke på smak, tekstur og konsistens.

Ettersom grønnsaker generelt inneholder mindre fett enn kjøtt, blir det meste av plantebasert kjøtt tilsatt kokosolje. Kokosolje oppfører seg imidlertid noe annerledes enn fettet i kjøtt, og smelter blant annet på en vesentlig lavere temperatur. Mens vanlig kjøtt beholder mye av fettet under tilberedning, og fettet forblir i kjøttet når det smelter, vil kokosfett renne ut av plantekjøttet. Dette kan gjøre at produktet blir tørt og kjedelig. Man må altså være litt mer påpasselig når man tilbereder plantebasert kjøtt.

Tilberedning av plantebasert kjøtt

Det finnes mange typer plantebasert kjøtt. Det vanligste er nok likevel plantebaserte hamburgere – av både «biff» og «kylling» – og plantebasert kjøttdeig. Det finnes imidlertid også kjøttboller, pølser, bacon og nuggets – for å nevne noe.

Tommelfingerregelen er at plantebasert kjøtt kan tilberedes som den kjøttbaserte varianten. Men ettersom ingrediensene i de plantebaserte alternativene kan oppføre seg annerledes enn det kjøttbaserte motstykket, må man være litt mer påpasselig ved tilberedning. Siden plantekjøttet inneholder mindre fett, står det i fare for å tørke ut dersom det behandles for lenge. Det vil i tillegg være nødvendig å bruke rikelig med fett i pannen når man steker plantekjøtt, ettersom kokosfettet ikke «smører» pannen på samme måte som fettet i ekte kjøtt gjør.

Ikke vær redd for å gi kjøttet en gyllen stekeskorpe. Stek derfor på relativt høy varme, og varm pannen eller grillen godt opp før du putter på kjøttet. Dersom du griller maten, lønner det seg å bruke en stekespade i metall, ettersom metall har skarpere kanter enn plast. Dette gjør at det er enklere å snu på kjøttet, uten at det setter seg fast. Dersom du bruker en teflonpanne, må du imidlertid aldri bruke metall.

Undersøk alltid på pakningen om kjøttet er krydret eller ikke. Dersom det ikke er ferdigkrydret, bruk rikelig med krydder! Du kan krydre på samme måte som du ville gjort med vanlig kjøtt. Her er det ingenting som er bedre en noe annet, så du kan gjerne bruke favorittkrydderne dine også på plantekjøtt.

Ulike typer plantebasert kjøtt

Når du velger planteburger, bør du velge de tykkeste du finner, ettersom disse holder bedre på fettet og dermed ikke tørker like fort ut. Ellers kan du steke dem på samme måte som vanlige burgere.

Dersom du skal tilberede plantekylling, kan et godt tips være å tilberede kjøttet i ovnen. På denne måten vil kyllingen bevare mer av fettet i kjøttet, og du vil dermed få et saftigere resultat.

Dersom du har plantebasert kjøttdeig, er det et godt tips å brune kjøttet i en kortere periode enn du vanligvis ville gjort. Dersom du for eksempel skal bruke kjøttet i en kjøttsaus, anbefales det å tilsette kjøttet helt mot slutten av koketiden, slik at det ikke blir tørt. Plantekjøttdeig kan brukes i alle retter som man ellers ville brukt vanlig kjøttdeig, for eksempel taco, pastasaus, chili sin carne og fylt paprika.

Når alt kommer til alt

De fleste plantebaserte kjøttalternativene kan brukes på samme måte som det originale kjøttproduktet, og kan behandles på omtrent samme måte. Nøkkelen ved tilberedning er å ikke behandle plantekjøtt for lenge, og bruke rikelig med olje i stekepannen.

Inkorporer produktene i oppskrifter du allerede kjenner og har på menyen, test ut ulike tilberedelsesmetoder og se hva du synes blir godt og hva som ikke blir fullt så vellykket. Deretter kan du utvide repertoaret og prøve nye kjøtterstatninger når du er komfortabel med det.

ANNONSE