Skattefrie gavekort skal hjelpe dansk serveringsbransje

+
Også her i landet har arbeidsgivere mulighet til å gi skattefrie gavekort på restaurantbesøk til sine ansatte. Illustrasjonsbilde.

Det danske Folketinget vedtok for kort tid siden skattefrihet for gavekort til landets kafeer og restauranter. Tiltaket skal hjelpe en hardt rammet bransje litt raskere tilbake på føttene. – Ideen om et nasjonalt universalkort er god, men skattefriheten har vi også i Norge, og mye større enn i Danmark, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv til SMAKmagasinet.

Det var bransjeorganisasjonen Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC) som først tok initiativet til ideen om skattefrie gavekort til bruk på danske serveringssteder.
– Landets restauratører trenger en skikkelig boost for å komme seg på fote igjen; derfor ideen om et eget gavekort for bransjen, sier direktør i DRC, Torben Hoffmann Rosenstock, til det danske bransjemagasinet Fødevarefokus.

Skal kunne brukes overalt

Selve gavekortet – som har form av et bankkort – skal utstedes av dansk-norske NETS, og skal kunne brukes på alle danske serveringssteder som melder seg på ordningen. Kortet skal også kunne «fylles opp» med mer penger på en enkel måte, når første gave er spist og fordøyd. Den skattefrie gavesummen er begrenset oppad til 1200 danske kroner.

Gave fra arbeidsgiver for ekstraordinær innsats

Gavekortideen har allerede slått godt an blant danske bedrifter, som på denne måten kan påskjønne verdsatte medarbeidere som har stått på i en vanskelig tid, uten at påskjønnelsen utløser skatteplikt. Matvaregiganten Danish Crown – som har produksjon på 20 ulike steder over hele landet – har allerede bestilt 8000 gavekort.

Skattefrihet også i Norge

– Husk at også her i landet har arbeidsgivere mulighet til å gi skattefrie gavekort på restaurantbesøk til sine ansatte. Regjeringen forenklet denne muligheten i fjor. Ansatte kan motta gaver til en verdi av inntil 5000 skattefrie kroner i året. Det kan enten være gavekort, eller ved at den ansatte leverer kvittering av for eksempel et restaurantbesøk. Vi har riktignok ikke ett universalkort som det danske, men det finnes et stort mangfold av serveringssteder som tilbyr kort som lett kan bestilles via restaurantenes nettsider. Jeg oppfordrer alle bedrifter om å benytte dette, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Alle tiltak er velkomne

– Overalt venter bransjen på igjen å kunne åpne opp. Ingen kompensasjonsordning kan erstatte normal drift. Husk at vi her snakker om 175.000 arbeidsplasser. Derfor er alle tiltak som kan bringe gjestene raskt tilbake til hoteller, restauranter og kaféer velkomne, fortsetter Habberstad, som i tillegg ønsker aktiv tilrettelegging fra landets kommuner.
– For eksempel har Oslo kommune besluttet å tilby gratis uteareal for restauranter og kaféer. Det er et flott tiltak som alle landets kommuner bør kopiere.

ANNONSE