Betal skatt, få øl

Tenk om du kunne få en stor matkasse i posten – med eksklusive råvarer fra lokale produsenter – som takk for at du betaler skatt? Kanskje Japans Furusato Nozei-program kunne vært noe for oss?

Sett at du kunne gått inn på Skatteetatens nettsider, og omfordelt noen av skattepengene dine til en mindre kommune som du kanskje kommer fra, eller som du på annen måte har et nært forhold til. Og som takk for donasjonen kunne du få velge deg noen fine spesialiteter fra nettopp dette stedet. Kanskje en spesiell type kjøtt, kanskje noen kilo dyr blåskimmelost, og kanskje litt håndverksøl? Det hadde vært noe, det!

Furusato Nozei: Progressiv distriktspolitikk

Det er omtrent slik som Japans Furusato Nozei-program fungerer. Donerer du deler av skatten din til for eksempel Kobe, kan du velge å motta en Kobe-biff som takk. Programmet omfatter dessuten mer enn mat. Donerer du 170.000 yen til prefekturet Tochigi, kan du få en flytur med varmluftballong! (Prefektur er en administrativ enhet, litt som en miks av delstat og fylke. red.anm.)
Bakgrunnen for denne kreative skattesatsinger, er den ekstreme urbaniseringen som Japan opplever. I 2019 ble det antatt at nær 92 prosent av japanerne bodde i de største byene. Til sammenligning regner man med at 83,7 prosent av alle europeere vil bo i storbyer innen 2050. Problemer her er at skatteinngangen til de mindre stedene i Japan stuper. Det var derfor Suga Yoshihide i 2007 – da han var innenriksminister (nå er han statsminister) – kom på ideen om at borgerne skulle kunne få donere opp til 20 prosent av skatteinnbetalingen sin til et annet område enn der man bor. Tanken var at de fleste innflyttere til storbyene fremdeles bærer med seg en stolthet over hvor de kommer fra og derfor vil ønske å påskjønne opphavsstedet med litt skattepenger. Og da er det jo ekstra koselig å få litt lokale spesialiteter som takk!

ANNONSE