Nå er soppsesongen i gang

+
Stekt steinsopp er en fantastisk delikatesse som passer til mye.

Det er mye som tyder på at soppsesongen 2020 blir bra. Vi hadde en varm juni og en våt juli, noe som gir perfekte soppforhold. Det er allerede godt med sjampinjonger, kremler og kantareller. Det begynner også å dukke opp steinsopp og rødskrubb.

Det å høste og sanke er noe stadig flere blir opptatt av, og mange synes det er fint å «krydre» menyen med delikatesser som er høstet lokalt. Men skal man benytte selvplukket sopp, er det viktig å være sikker på de soppene man plukker.

De mest kjente matsoppene

Det første du bør gjøre når du skal identifisere en sopp, er å se under hatten. Slik finner du ut om du har funnet en piggsopp, rørsopp, ribbesopp, poresopp eller skivesopp.

Piggsopp

Piggsopp har, som navnet tilsier, pigger under hatten. Blek piggsopp har en lys farge, og er trygg å spise. Den kan forveksles med rødgul piggsopp, som også er en god matsopp. Piggsopp med mørkere hatter, for eksempel granskjellpiggsopp, er ikke matsopper.

Rørsopp

Rørsopper ser ut som om de har en svamp under hatten. Ingen av rørsoppene i Norge er spesielt giftige, men noen smaker vondt, og andre kan gjøre deg dårlig hvis de ikke varmebehandles godt nok. Et eksempel her er rødskrubb, men noen mennesker reagerer også på varmebehandlet rødskrubb.

Også steinsopp er en rørsopp, og den regnes som en av de beste matsoppene vi har i Norge. Hatten er lys- til mørkebrun, og kan se litt ut som en stekt brødskorpe. Soppen har en stor, tykk stilk. Den har olivenbrune sporer.

Ribbesopp

Den mest kjente ribbesoppen er antageligvis kantarellen. Den er lett å kjenne igjen på ribbene som går nedover stilken, den gule fargen og den traktlignende formen. Den kan forveksles med falsk kantarell, som er en skivesopp med en matt, rødgul eller blekgul farge. Falsk kantarell er ikke matsopp, men er heller ikke spesielt giftig.

Traktkantarell er også en ribbesopp. Den har en brun hatt, med grågule ribber og en gul, hul stilk. Slik som ekte kantarell er traktkantarellen en god matsopp.

Poresopp

Den eneste spiselige poresoppen vi har, er fåresoppen. Den er hvit eller gråbrun, og har tynne porer under hatten. Den er matt i fargen. Fåresoppen er vanskelig å forveksle med giftige sopper, og er derfor et trygt valg for soppnybegynnere.

Skivesopp

Skivesopp er komplisert, og de farligste giftsoppene vi har i Norge er skivesopper: giftslørsopp (spiss og butt), fluesopp (hvit og grønn) og flatklokkehatt. Matriske er derimot en god matsopp. Den er gulrotfarget, og den lekker gulrotfarget væske når du skjærer i den.

Hva bør du holde deg unna?

Dersom du ikke er en soppekspert, finnes det enkelte sopper du bør unngå:

• Brune sopper med brune skiver
• Hvite sopper med hvite skiver
• Brune sopper med hvite skiver
• Røde sopper med hvite skiver

Soppkontroller – både digitalt og på kontrollsteder

I Norge har vi en del giftsopper som ligner på matsopper. For eksempel ligner både giftsjampinjong og hvit fluesopp på vanlig sjampinjong. De siste ukene har det blitt rapportert funn av både spiss giftslørsopp og hvit fluesopp, som er de giftigste soppene vi har i Norge. Dersom du er i tvil, er det derfor viktig å oppsøke soppkontrollører.

Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening (OOSN) har soppkontroller hver søndag fra 16. august til 4. oktober på fem faste steder: Sognsvann, Rustadsaga og Isdammen i Oslo, på Kadettangen i Bærum og på Asker kulturhus. Det vil også være soppkontroller på Skullerudstua lørdag 5., 12. og 19. september. Kontrollørene går gjennom fangsten din, og passer på at du ikke har fått med deg giftig sopp. Disse kontrollene er gratis.

I tillegg er det mulig å få en digital soppkontroll. Da sender du inn et bilde av soppen du har plukket, og får tilbakemelding om hvilken soppart det er. Ved digital kontroll er det viktig å ta bilde av hele soppen, inkludert undersiden og hele stilken. Digital soppkontroll finnes som en app til både Android og iOS.

• Les mer om: OOSN sine soppkontroller
• Les mer om: Digital soppkontroll

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE