Proteiner for fremtiden!

+
Sammen med kona Waranyuta eier Thomas Rognstad selskapet Urban Mat, som driver med oppdrett av insekter.

- Det er kanskje litt uvant for de fleste enda, men insekter som proteinkilde vil ganske sikkert bli vanlig – også her til lands, sier Thomas Rognstad. Sammen med kona Waranyuta eier han selskapet Urban Mat som driver med oppdrett av insekter.

- På Gjøvik driver vi oppdrett av sirisser og melormer. Sirissene kan tørkes og stekes og serveres som snacks. Men det mest interessante i første omgang er nok å produsere mel av insektene. Det kan igjen benyttes i mange ulike produkter, forteller Rognstad.

- Du kan for eksempel bruke det i brød eller kaker. Da kan du ikke bare benytte dette melet. Det må blandes med andre typer mel for å få de rette binde-egenskapene. Men smaksmessig fungerer det veldig bra.

Miljøvennlig

- Et viktig element ved det å drive oppdrett av insekter, er at det belaster miljøet mye mindre enn andre former for oppdrett. Du får også svært mye proteiner ut av fôret som brukes. I tillegg får du mange viktige næringsstoffer gjennom mel produsert av insekter. Du får for eksempel dobbelt så mye proteiner i forhold til kjøtt og mer vitamin B-12 enn det du får gjennom å spise laks. Omega 3-innholdet er også høyt, og du får i tillegg rikelig med både jern, aminosyrer og fiber. Det er med andre ord godt for kroppen og bra for miljøet å benytte insekter i kostholdet.

Stor nysgjerrighet

- Skal det være en liten smaksprøve, spør Rognstad og byr på en liten siriss.

- Foreløpig er produksjonen liten, men vi opplever en økende interesse for protein fra insekter. Flere bakerier er nysgjerrige på å prøve insekt-mel i sine produkter, og vi merker også en økende interesse fra kokker.

Jo flere som tar i bruk produktene våre, jo større blir produksjonen. Det vil bidra til lavere pris som igjen kan stimulere til høyere forbruk av produktene våre, håper Thomas Rognstad.

- Nå er imidlertid den store utfordringen et drastisk fall i omsetningen på grunn av corona-viruset. Det skaper store utfordringer for en relativt nystartet bedrift som vår. Vi omfattes så langt ikke av noen av de støttetiltakene som nå er etablert, sier Thomas Rognstad.

ANNONSE