Lager matredderlapskaus med snåle grønnsaker

+
Siden oppstart i august 2019 har Odd og Kristine Ohnstad, gründerene bak bedriften, produsert ca. 30 tonn med lapskaus av råvarer som ellers ville blitt kastet.

Denne uken mottok Haugen Gardsmat Q-Meierienes matredderpris for sin Sognalapskaus – en lapskaus som er laget med mål om å utnytte råvarer.

Sammen med Mette Nygård Havre, ildsjelen bak folkebevegelsen «Spis opp maten», delte Q-Meieriene ut Matredderprisen til Haugen Gardsmat.

30 tonn med lapskaus

Siden oppstart i august 2019 har Odd og Kristine Ohnstad, gründerene bak bedriften, produsert ca. 30 tonn med lapskaus av råvarer som ellers ville blitt kastet.

– Vi er opptatt av å bruke sunn fornuft, at vi ikke skal kaste gode råvarer fordi formen er litt feil eller rar. Vi har blitt et bruk og kast-samfunn, det ønsket vi å gjøre noe med, sier Odd Ohnstad.

Bærekraftig produkt

Gjennom et tett samarbeid med Lærdal Grønt, som også hadde utfordringer med å få avsetning på «snåle» grønnsaker, ble ideen om lapskausen til. Den populære middagsretten består av potet, gulrot, saltkjøtt, kålrot, løk og svart pepper.

– Sognalapskaus er et bærekraftig produkt, som kun består av naturlige råvarer. Vi har alltid vært opptatt matsvinn, derfor bruker vi blant annet hele sauen i oppskriften, sier Odd Ohnstad.

Mette Nygård Havre er imponert over hvor mye mat Haugen Gardsmat har reddet siden oppstart.

– Det er strålende at Haugen gardsmat tar tak i ressurser som stod i fare for å bli kastet. De lager et skikkelig godt produkt ut av råvarene. Dette er matredding og innovasjon på høyt plan, sier Nygård.

Målet til Haugen Gardsmat er at alle i hele Norge skal kunne kjøpe seg en pakke med lapskaus, hvilken som helst dag i året.

– Responsen har vært utelukkende positiv, og de som kjøper lapskausen sier det smaker hjemmelaget, det er utrolig rørende, avslutter Kristine Ohnstad.

En kamp som engasjerer

Den aller første Matredderprisen ble delt ut i desember 2018. Siden den gang har utfordrermeieriet delt ut prisen til store og små matreddere rundt om i det ganske land.

– Det enkleste og beste vi alle kan gjøre for å bidra til et bedre miljø, er å spise opp maten vi forsyner oss med. Vi ønsker å bidra til å skape en varig holdningsendring hos folk flest, og er derfor glade for å ha bedrifter som Haugen Gardsmat med på laget, sier markedssjef i Q, Pål Rasmussen.

Q-Meierienes matredderpris går til de, eller den, som gjør det lille ekstra i kampen for å redusere matsvinn. I april deler de ut selve hedersprisen, «Årets matredder», på Norges største matredderdag.

– Vi tror ikke at vi klarer å skape en kultur for endring om vi kommuniserer med pekefinger. Vi velger heller å gi honnør til de som gjør noe bra, og inspirasjon til de som ønsker mer informasjon, sier Rasmussen.

ANNONSE