I dag spiser 27 prosent av oss julegrøt

+
Blant de unge voksne er det også mange småbarnsforeldre som serverer julegrøt til barna og familien. Risgrøt passer til både små og store.

Julegrøt hører ikke bare julaften til. Risengrynsgrøt har blitt en viktig førjulsrett. Hele 76 prosent av Norges befolkning spiser julegrøt i løpet av desember, men på selve julaften er det under en tredjedel av oss som spiser risengrynsgrøt.

Vi spiser altså mer grøt i førjulstiden enn i høytidsdagene i julen. Det viser ferske tall fra en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Melk.no.

Litt overraskende er det at de yngre oftere spiser tradisjonsretten enn de eldre. Over 8 av 10 unge voksne mellom 18 og 39 år spiser julegrøt i løpet av desember måned.

Julefeiringen starter tidligere enn før

Det ser ut til å være en trend at vi starter enkelte juleforberedelser tidligere nå enn før. 

– Før var det vanlig å pynte til jul og lage risengrynsgrøt rett før julaften, og så varte julen «helt til påske». Nå pynter mange til jul og nyter julemat allerede fra første advent, sier Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

I romjulen er vi derimot fornøyde, etter 1. og 2. juledag spiser nesten ingen grøt, ifølge undersøkelsen.

Unge voksne spiser mest

Grøt er mest populært i den yngre delen av befolkningen. Blant de unge voksne i tjue- og trettiårene spiser 8 av 10 julegrøt i desember før julehøytiden starter, mot 7 av 10 blant de som er 50 år og eldre.

– Blant de unge voksne er det også mange småbarnsforeldre som serverer julegrøt til barna og familien. Det fine med risgrøt er at den passer til både små og store, er lettvint å tilberede til mange, og melken inneholder flere gode næringsstoffer kroppen trenger hver dag. Og ikke minst smaker den jo utrolig godt, sier Berg Hauge.

Lag julegrøten som aldri svir seg

Et godt tips til grøtkoking i hektiske førjulsdager er å teste ut oppskriften på dynegrøt. Dynegrøt er grøten som aldri svir seg og som lager seg helt selv.

Ved å gi grøtris og melk et raskt oppkok for så å pakke grøtkjelen inn i en dyne eller et ullpledd får du etter noen timer en ferdig grøt med god konsistens.

Siden grøten ikke svir seg, er rengjøringsjobben i etterkant enkel. Du slipper dessuten å røre i gryten, og kan bruke tiden på andre ting.

Dynegrøt – oppskrift til 4 porsjoner fra Melk.no

Du trenger

  • 4 dl vann
  • 2 dl grøtris
  • ½ ts salt
  • 1 l helmelk eller lettmelk

 Slik gjør du

  1. Kok opp vann og tilsett grøtris og salt. La det koke på svak varme under omrøring til vannet har kokt nesten helt inn (ca. 10 min). 
  2. Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp under omrøring.
  3. Ta gryten bort fra komfyren og sett på lokk.
  4. Nå kan du velge ulike fremgangsmåter: 
    • Pakk kjelen inn i en dyne og sett den på et lunt sted i 3–4 timer.
    • Pakk aviser rundt kjelen. Sett så kjelen i stekeovnene på 30°C i 2–3 timer.
    • Pakk et ullpledd rundt kjelen. Sett kjelen i kald stekeovnen i ca. 3 timer. Du kan også gi ovnen en liten lunk før du setter den inn kjelen.
  1. Spe med litt varm melk før servering, hvis grøten er blitt for tykk.

Fakta om undersøkelsen

  • 76 % spiser julegrøt i desember totalt
  • 27 % spiser julegrøt på julaften
  • 81 % i aldergruppen 18–39 år spiser julegrøt i desember totalt

Landsrepresentativ undersøkelse med 1011 respondenter utført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2019.

ANNONSE