Plantebasert sjysaus

+
Sjysausen bidrar med masse god smak på juletallerkenen.

Sausen er basert på sopp, løk, gulrot og stangselleri.

Veggiskokk Richard Nystad gir deg oppskriftene du trenger for å lage en smakfull plantebasert juletallerken. 

Les også: Det er enkelt å lage smakfull julemat uten kjøtt og fisk

Du trenger (4 porsjoner)

  • 4–5 aromasopp
  • 2 skiver sitron
  • 1 stor løk
  • 1 gulrot
  • 2 stenger stangselleri
  • 3–4 laurbærblad
  • 1 ss provencekrydder
  • 2 hvitløkfedd
  • 3–4 ss hvetemel
  • 1 liter grønnsakbuljong
  • 1/2–1 dl soyasaus
  • 0,5 dl kaffe
  • salt og pepper

Slik gjør du

  1. Del soppene i fire. Stek dem i en kasserolle på høy varme til de får litt farge.
  2. Kutt alle grønnsakene i tommelfingerstørrelse.
  3. Tilsett løk, sitronskiver, gulrot, stangselleri, hvitløk, laurbærblad, provencekrydder og stek videre i 3–4 minutter, til det har fått farge og er litt svidd.
  4. Tilsett hvetemel og stek videre 1–2 minutter. Tilsett grønnsakbuljong, soyasaus og kaffe. La det småkoke i 4–5 minutter.
  5. Sil sausen gjennom et dørslag og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Tips

  • Du kan tilsette litt sukkerkulør for å få en mørkere farge.
  • Tilsett havrefløte eller fløte hvis du vil ha en kremete variant.

Kilde: Richard Nystad

Flere oppskrifter til den vegetariske juletallerkenen

Oppskrift: Julestek av østerssopp

Oppskrift: Sellerirotkrem

Oppskrift: Ovnsbakt rødkål med kanel og klementin

Oppskrift: Pannestekt rosenkål med pistasjnøtter og rosmarin

ANNONSE