Plantebasert sjysaus
Sausen er basert på sopp, løk, gulrot og stangselleri.
Veggiskokk Richard Nystad gir deg oppskriftene du trenger for å lage en smakfull plantebasert juletallerken.
Les også: Det er enkelt å lage smakfull julemat uten kjøtt og fisk
Du trenger (4 porsjoner)
- 4–5 aromasopp
- 2 skiver sitron
- 1 stor løk
- 1 gulrot
- 2 stenger stangselleri
- 3–4 laurbærblad
- 1 ss provencekrydder
- 2 hvitløkfedd
- 3–4 ss hvetemel
- 1 liter grønnsakbuljong
- 1/2–1 dl soyasaus
- 0,5 dl kaffe
- salt og pepper
Slik gjør du
- Del soppene i fire. Stek dem i en kasserolle på høy varme til de får litt farge.
- Kutt alle grønnsakene i tommelfingerstørrelse.
- Tilsett løk, sitronskiver, gulrot, stangselleri, hvitløk, laurbærblad, provencekrydder og stek videre i 3–4 minutter, til det har fått farge og er litt svidd.
- Tilsett hvetemel og stek videre 1–2 minutter. Tilsett grønnsakbuljong, soyasaus og kaffe. La det småkoke i 4–5 minutter.
- Sil sausen gjennom et dørslag og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Tips
- Du kan tilsette litt sukkerkulør for å få en mørkere farge.
- Tilsett havrefløte eller fløte hvis du vil ha en kremete variant.
Kilde: Richard Nystad
Flere oppskrifter til den vegetariske juletallerkenen
Oppskrift: Julestek av østerssopp
Oppskrift: Sellerirotkrem
Oppskrift: Ovnsbakt rødkål med kanel og klementin
Oppskrift: Pannestekt rosenkål med pistasjnøtter og rosmarin
ANNONSE