Vil opprinnelsesmerke kjøtt på restaurant

+
Bør gjestene få vite hvor kjøttet kommer fra når de skal velge mat fra restaurantmenyen?

Livsmedelsverket – grannelandets mattilsyn – skal på oppdrag av den svenske regjeringen utarbeide et grunnlag for obligatorisk opprinnelsesmerking av kjøtt på restauranter. Småbrukarlaget vil ha det samme i Norge, men får tvert nei.

Kjøper du kjøtt i butikk, skal emballasjen fortelle deg om opprinnelsesland. Nå vil den svenske regjeringen at den samme opplysningsplikten skal gjelde for restaurantkjøtt.

Avgjørende informasjon

– For svenske forbrukere er dette (informasjon om opprinnelsesland, red.anm.) en av de viktigste grunnene for valgene man tar når man handler i butikk. Dette er valg man også vil ha når man spiser på restaurant, sier landsbygdsminister Jennie Nilsson fra Socialdemokraterna til SVT Nyheter.

Kostbart

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Kjersti Hoff, sier til Nationen at Norge bør gå inn for en lignende ordning.

Widar Skogan fra KrF, som er statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, skynder seg imidlertid med å helle kaldt vann i blodet til Småbrukarlaget. Skogan sier til samme avis at en slik ordning vil bli for dyr.

Upraktisk

Også Jonas Siljhammar, som er administrerende direktør for svenske Visita – den svenske interesseorganisasjonen for serveringsbransjen – har betenkeligheter. Han sier til SVT Nyheter at restauranter av og til får inn kjøtt med en annen opprinnelse enn det som er bestilt. Obligatorisk opprinnelsesmerking ville da måtte medføre nytrykk av menyer og endring av hjemmesider hver gang noe slikt skjer, påpeker Siljhammar.

ANNONSE