Allergisikre rutiner på kjøkkenet

+
Enkelte steder har det blitt vanlig å bruke utstyr i lilla farge til allergenfri matlaging. Slik blir det enklere å holde utstyret adskilt.

I Norge regner man med at omkring fem prosent av befolkningen har matallergi eller matoverfølsomhet. For at alle skal føle seg velkomne på kafeer og restauranter, er det derfor viktig å ha allergisikre rutiner på plass.

Allerede i 2014 kom forskriften om allergenmerking i forbindelse med matvarer. Siden da har det vært påkrevet å merke for eksempel menyer, hvis en eller fler av de 14 vanligste allergen-kategoriene er nyttet i maten som menyen beskriver.

De 14 kategoriene er glutenholdig korn, skalldyr, egg, fisk, peanøtter, soya, melk, nøtter, selleri, sennep, sesamfrø, lupin, bløtdyr, samt svoveldioksid og sulfitter.

Allergenene må spesifiseres

Det er imidlertid ikke tilstrekkelig å bruke samlebetegnelser som for eksempel «nøtter» eller «korn». I stedet skal man angi hvert nøtteslag eller kornslag som er brukt. Hvis retten inneholder en ingrediens som igjen er laget av etter flere allergener, skal ingrediensen spesifiseres med allergenene som er brukt.

Lille farge til allergenfri matlaging

Allergenmerking er imidlertid bare ett av flere nødvendige tiltak for allergisikre rutiner. Skjærebrett, kniver, termometre og annet utstyr som nyttes i tilberedning av allergenfri mat, skal ikke blandes med utstyr som brukes i tilbereding av mat inneholdende allergener. Derfor har det enkelte steder blitt vanlig å bruke utstyr i lilla farge til allergenfri matlaging. Slik blir det enklere å holde utstyret adskilt. Husk at allergenfrie råvarer skal også lagres adskilt fra råvarer inneholdende allergener.

Og sist men ikke minst: God hygiene er den beste garantisten mot matforurensing.

Les også: Halvparten trodde de var allergiske uten å være det

ANNONSE