200 prosent flere søkere til restaurant- og matfag!

Lærerne Åshild Sveli og Elisabet Lyngen ved Meldal videregående skole har klart det utrolige. Aktivt samspill med niende og tiende klasse ved de lokale grunnskolene har snudd søkertørke til søknadsbonanza for restaurant- og matfag.

– Som en del av «Vi dekker til fest»-konseptet har vi lenge reist rundt til grunnskolene for å presentere faget vårt. Det har vært hyggelig det, men dessverre så vi at besøkene våre ble opplevd som nok en aktivitetsdag – av mange – på skolen. Vi ble fort glemt, for å si det slik. Vi så ikke noen økning i søkertallene, forteller Elisabet Lyngen til SMAKmagasinet.

Fjoråret ble en «all time low», med færre enn fem søkere til yrkeslinjen. 

– Vi hadde ikke noe valg. Vi måtte ta tak, fortsetter Åshild Sveli.

Enkelt og genialt

Og tak tok de. Det de gjorde, var like enkelt som det var genialt: I stedet for å bruke all energien ute på grunnskolene, fikk de lokket niende- og tiende- klassingene inn på undervisningskjøkkenet på Meldal vgs.

– Slik blir de kjent både med oss som lærere, og med hverandre som potensielle klassekamerater. Ikke minst blir de kjent med bransjen. Vi har nemlig et nært samarbeid med både Opplæringskontoret for restaurant- og matfag, og med Bårdshaug Herregård på Orkanger. Kjøkkensjefen der, Linda Bjørgan, har tatt aktiv del i arbeidet med å rekruttere neste generasjons kokker. Sammen har vi laget et konsept som gir resultater.

Hold rekruttene varme

Hele tre junidager bruker niendeklassingene på produksjonskjøkkenet til Meldal videregående skole. Når elevene blir tiendeklassinger, blir de invitert inn igjen på en oppfølgingsdag. Og så, rett før søknadsfristen på våren, inviteres elevene tilbake nok en gang, for å friske opp kunnskapene.

– Det er viktig å holde elevene varme, sier Åshild Sveli.

Foreldrene på laget

En av grunnene til restaurant- og matfag ofte velges bort av de unge og håpefulle, er en til tider bastant motstand fra foreldre. Stress, dårlig lønn og uryddige arbeidsforhold i bransjen, er skremmebilder som sitter dypt i foreldregenerasjonen, ser det ut til.

– Foreldre har ofte et helt galt inntrykk av dagens restaurantbransje, mener Lyngen.

– Derfor må også foreldrene på skolebenken. I konseptet vårt involverer vi foreldrene på et tidlig stadium, både for å stikke hull på myter og fordommer, men også for å presentere et fag som både har jobbgaranti og muligheter for spennende videreutvikling. Dessuten får også foreldrene et forhold til skolen og lærerne på denne måten. Slikt skaper trygghet.

Full pott

I år har hele 60 elever på niende trinn meldt sin interesse til å besøke Meldal videregående skole, og kjøkkenet til restaurant- og matfaglinjen.

– Det skal bli spennende å se hvor mange av dem som dukker opp i første klasse i 2020. Men at ordningen virker, det vet vi. Nå til høsten starter hele 12 elever. Det er en økning på over 200 prosent fra året før, avslutter Sveli og Lyngen.

ANNONSE