Vinnerne av Matkulturprisen og Spesialitetsheder

Gladmat-festivalen åpnet i dag, og under åpningen ble det delt ut priser fra Chaine des Rotisseurs Rogaland og Matmerk.

Vinneren av Matkulturprisen 2019, som deles ut av Chaine des Rotisseurs Bailliage de Rogaland i samarbeid med Gladmat, er Stavanger Aftenblads matredaksjon ved Harald Birkevold og Kine Hult.

Vinneren av Spesialitetshedersprisen, som deles ut av Matverk, er Elisabeth Grønvik fra Grønvik Gard i Ryfylke. Hun ble gratulert av statsminister Erna Solberg.

– Takk for at du bidrar til å sette Norge på kartet som matnasjon, sa Solberg og overrakte diplomer til Grønvik.

Grønvik får hele to hederstegn for to av sine eplemoster; Cavalier og en økologisk eplemost av Discovery-epler.

Les mer om årets Gladmat-festival.

Spesialitetshederprisen

Cavalier er, ifølge Elisabeth Grønvik, en kraftig reduksjon av eplemost som du kan bruke for å gi fyldig eplesmak i matlaging.

–Vi har kokt eplemost av aroma ned til femti prosent konsentrert eple, så det er veldig mye smak. Den kan brukes til det meste, forteller hun.

Da fagjuryen fikk prøvesmake Cavalier i mars, vakte den stor begeistring. Flere av kokkene oppga under juryering at de umiddelbart fikk lyst til å eksperimentere med den på kjøkkenet.

Også Grønvik Gards nye eplemost av økologiske discovery-epler fikk skryt av Spesialitet-juryen.

Matkulturprisen 2019

Matkulturprisen er en hedesbevisning til den/de rogalending(er) som mer enn andre har bidratt til å fremme mat- og drikkekultur i fylket. 

Juryens begrunnelse

Årets vinner har over flere år vært en viktig, og svært aktiv pådriver og kunnskapsutvikler av matfaget i regionen gjennom fremme av høy faglig kvalitet og innsikt både for produsenter, fagmiljøer og publikum i vår region.

Videre har de vært aktive med å sette Stavanger og Rogaland på Norges matkart.

En støtte og motivator til alt som har med mat og drikke som kulturutvikling i Stavanger.

 Det er av stor betydning også for den fremtidige satsing innenfor vårt fag at vi har en sterk og aktiv kunnskapspådriver som brenner for faglig kvalitet på alle nivåer.

Anmeldelse av alt fra gladmatrettene, matpresentasjoner, restauranter og Tour de Frityr mellom Stavanger og Kristiansand har gitt et bredt spekter til brukernes innsikt og økt  kunnskap om hva som finnes innen matkultur. 

Chaine des Rotisseurs Rogaland

Chaine des Rotisseurs Rogaland ble opprettet i 1983 og ga ut den første Matkulturprisen i  2001.

Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs har som formål å forene amatører og profesjonelle med stor interesse for det gode måltid med mat og vin på et høyt faglig nivå.

Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs er et fransk gastronomisk broderskap/forening med internasjonal tilslutning.

I Norge er det ca 800 medlemmer fordelt i regioner.

ANNONSE