Historietungt hotell med spektakulær utsikt

Med italiensk hvitvin fra Østfold, flytende honning fra egne kuber, villmarkspreget meny og en beliggenhet utenom det vanlige, byr Kleivstua Hotell på mye du bør oppleve.

324 meter over Steinsfjorden, på kanten av Krokkleiva – en drøy kilometer lang kløft som faller helt ned til Sundvollen – bak panoramavinduer som rammer inn en utsikt av de sjeldne, kan du nyte et bedre måltid og spennende drikke. Spisesalen på Kleivstua Hotell kan ta pusten fra enhver. Kurs- og konferansehotellet langs den gamle Kongeveien melder om godt belegg og fornøyde gjester.

– Vi har noe å fortelle, sier gjestgiver Andy Friedrichs til SMAKmagasinet.

Møt Andy i denne videoen, hvor du også får et innblikk inn i det historietunge hotellet. Se for øvrig flere bilder i bildekarusellen. 

Den danske smed til fjells

Andy Friedrichs er opprinnelig dansk, utdannet smed (!), og jobbet som sveiser da det norske hotellet på fjellet søkte servitør. Andy fikk jobben, og la sveiseapparatet på hylla for det tre måneder lange engasjementet.

– Jeg kom på grunn av utsikten, humrer Andy.

Det var 17 år siden. Og Andy er her fortsatt, i dag som gjestgiveren selv. Som Kleivstuas mann er han alltid på leit etter det spesielle, det lille ekstra som kan bidra til at Kleivstuaopplevelsen kan bli enda sterkere.

– Så da jeg oppdaget Luca Pennesi, som hadde begynt å fremstille vin i Østfold av økologiske druer fra Italia, måtte jeg bare ta kontakt.

Ikke lenge etter hadde Kleivstua sin egen grechetto, under eget navn.

– Dette er morsomme historier, som hører med til det gode måltid, fortsetter Andy Friedrichs.

Egen kaffe har det også blitt, utviklet i samarbeid med Joh. Johannson. Teen er utviklet sammen med Solberg & Hansen. I tillegg er egen øl og akevitt på plass, pluss mye, mye mer.

Skysstasjon fra 1700-tallet

Skysstasjonen og gjestgiveriet Kleivstua sto ferdig i 1780, som et sted der reisende langs Den gamle bergenske kongevei kunne finne ly, mat og drikke. Vegen over Krokskogen var faktisk hovedvei til hovedstaden helt frem til 1860. Unionskongen Karl Johan var på besøk i 1832, sammen med den norske statsministeren i Stockholm, Severin Løvenskiold, samt annet fint folk.

Kleivstuas popularitet som utfartssted vokste sterkt. Etter andre verdenskrig ble det sågar anlagt en stolheis opp Krokkleiva, som bragte turistene 300 meter til værs. Det første året tok hele 65.000 mennesker turen i heisen, som etter sigende ble drevet av en motor fra en Boble.

Dagens Kleivstua eies av Knut Utstein Kloster jr., som kjøpte stedet i 1996, etter at det hadde stått tomt siden 1992. Etter omfattende oppussing og rehabilitering, gjenåpnet hotellet i 1997. I dag er Kleivstua en del av kjeden Det Virkelig Gode Liv.

Mat for Mons

Eller «gefundenes fressen» som tyskeren sier. God mat som man blir glad av å spise. Dette er en leveregel for kjøkkenet på Kleivstua.

– Vi er opptatte av at menyen skal være tro mot området vi ligger i, og reflektere naturen som omgir oss, sier kjøkkensjef Sigurd B. Sørensen.

– Maten skal være genuin, og komme i rause porsjoner. Måltidet skal være ærlig, og fullt av smaker.

Eventyr

Som hotell sikter Kleivstua seg primært inn på kurs- og konferansemarkedet. I tillegg kan stedet gi en vakker ramme rundt de store familiebegivenheter, som konfirmasjoner, jubileer og bryllup. Hotellet byr på 42 værelser og 100 sengeplasser, fordelt på 18 bygninger rundt om på tunet. Rommene har fått navn etter Asbjørnsen og Moes eventyrverden.

For eventyret kan føles på kroppen, langt der oppe på fjellkanten.

ANNONSE