Har du hørt om skjørost – den proteinrike «kjøttdeigosten»?

Skjørost, en norsk variant av cottage cheese, er et av signaturproduktene til det økologiske Rørosmeieriet. Produktet er kjempesunt, bærekraftig og ikke minst svært anvendelig.

Skjørost er en fersk ostemasse som kan minne om en tørrere og fastere variant av cottage cheese. Skjørosten er nesten helt fettfri og har et spesielt høyt innhold av protein, hele 21,5 prosent. Den er også unik ved at den tåler varmebehandling. 

Festmat i Røros-traktene

I Røros-traktene er skjørosten festmat; tradisjonelt blir den servert med tjukkmjølk, rømme og eventuelt litt sukker; vanligvis som tilbehør til spekemat og flatbrød. Skjørost i form av dessert kan også blandes med bær, og serveres med granola. 

Ypperlig erstatning for kjøttdeig

I tillegg til å ha blitt brukt som en selvstendig rett, har skjørosten opp gjennom historien blitt brukt til å spe ut kjøttdeig – eller som en erstatning for kjøttdeig i trange tider. Skjørosten brukes gjerne til det samme i dag, men av andre grunner. Skjørost egner seg for både de som er opptatt av protein, og for de som ønsker å redusere kjøttforbruket.

Osten kan gjerne tilsettes i salater, men begrenser seg ikke til kalde retter. En unik egenskap ved skjørosten er at den tåler koking og steking uten å endre struktur og konsistens. Skjørost, eller «kjøttdeigosten» om du vil, er derfor en ypperlig erstatning for kjøttdeig, for eksempel i taco, wraps og pastaretter. Produktet har for øvrig et høyere proteininnhold enn både kjøttdeig og kyllingfilet.

Produkt med identitet

– Vi vil lage ekte produkter som har identitet og en solid historie rundt seg, og som holder svært høy kvalitet, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund.

At skjørosten fra Røros har en solid historie, er det ingen tvil om. Produktet ble omtalt skriftlig så tidlig som i 1646. I 2016 fikk Rørosmeieriets skjørost merket «Beskyttet geografisk betegnelse».

Ekte håndverk

Skjørosten lages ved at skummet melk syrnes ved hjelp av en melkesyrekultur. Navnet skjørost kommer av det gammelnorske ordet «skyr», som rett og slett betyr sur. Etter 17–18 timer varmes melken forsiktig til den «sprekker». Når tiden er inne for det, blir ostemassen løftet ut av mysen; den delen av melken som er tilbake når ostestoffet er tatt ut. Skjørosten er håndverk til fingerspissene; avslutningsvis blir den smuldret med fingertuppene hos Rørosmeieriet. Skjørosten er lavpasteurisert og ikke-homogenisert, noe mange setter stor pris på.

Tør å utfordre

I 2018 fikk Rørosmeieriet Årets utfordrerpris under ASKO Servering og NorgesGruppens kunde- og leverandørdager. I begrunnelsen ble det fremhevet at leverandøren satser på kvalitet og gode produkter, og at de tør å utfordre i et marked med få og store leverandører. Rørosmeieriet tar i tillegg miljøutfordringene på alvor; meieriet er heløkologisk, og jobber mye med bærekraftige alternativer. Dette ble de belønnet for i fjor; i den nasjonale bærekraftskåringen «Sustainable Brand Index» kom de på en gjev fjerdeplass. Med det ble Rørosmeieriet den aller beste bedriften innen mat og drikke.

– Det er jeg veldig stolt over, sier Trond Vilhelm Lund. 

Det er kanskje ikke så rart at mange proffkunder har omfavnet produktene fra Rørosmeieriet?

ANNONSE