Restaurant Paleo Arctic har satt tang og tare på menyen
Kjøkkensjef Henrik Siversson og teamet hans har fått øynene opp for råvarene tang og tare, og på restaurant Paleo Arctic hos Thon Hotel Lofoten i Svolvær benyttes disse spennende råvarene både i middager og desserter.
Nasjonalt er bruken av tang og tare i sterk vekst, en ny og spennende havnæring gror fram flere steder langs norskekysten.
– Hele Lofoten er jo som et gedigent matfat vi kan plukke nydelige råvarer fra, vi er veldig heldige, sier Siversson.
Etter at han begynte å ta inn tang og tareproduktene fra Lofoten Seaweed Company for et drøyt års tid siden, har kokkene i hans team utviklet stadig nye retter der disse smaksrike råvarene inngår.
Restaurant Paleo Arctic har egen konditor, som også bruker tang i hjemmelaget is og i sjokolade.
Nye smakskombinasjoner
– Ja, vi benytter tang i veldig mye forskjellig her nå. Det smaker jo «jätte-bra» og gir oss mulighet til å utvikle stadig nye smakskombinasjoner og retter, sier Siversson.
Kjøkkensjefen kommer opprinnelig fra Skåne i Sverige, har bodd i Sveits og Hellas og 11 år i Norge.
– Jeg flyttet til Lofoten for litt over ett år siden og trives veldig bra, forteller han.
Han har 16 års solid kokkeerfaring fra mange land og ulike kjøkken, bl.a. hos den kjente kjøkkensjefen Jon Aga på Vega havhotell.
– Det var en ganske bratt læringskurve der, men det er utrolig fint og lærerikt å jobbe med en så dyktig mann, sier han.
And Bourbon med selleri, eple og butapure, samt trøffeltang. Et eventyr for smaksløkene.
Kjøkkenteam med passion
Sammen med seg på kjøkkenet og i restaurant Paleo Arctic har han et stort team, som han er veldig stolt av. De ansatte har stor passion for det de gjør.
– Vi har en travel hverdag, men stortrives på jobb og utvikler retter sammen, sier han.
Kjøkkensjef Henrik Siversson er stolt av sitt team, her sammen med Pawel Borkouski.
Sivertsson er også imponert over at det finnes så mange dyktige produsenter av kortreist kvalitetsmat i Lofoten- og Vesterålsregionen.
Da han ble introdusert for tangprodukter for et drøyt år siden, var han ikke det minste skeptisk. Nysgjerrigheten ble vekket og skapte begeistring, både innad i kokketeamet og hos kundene.
– Å strø tangsalt oppå mat er en ting, men å benytte seg av tangproduktene i selve retten gjør at du får en kraftigere smak, sier han.
Ved å benytte tangsalt kan du også kutte ned på bruken av annet salt.
Lofoten Seaweed-eventyret
Våren 2016 etablerte de to venninnene Angelita Eriksen fra Napp i Lofoten og Tamara Singer fra New Zealand produksjonsbedriften Lofoten Seaweed Company.
– Vi opplever at kokker og mange andre matinteresserte i stadig større grad ønsker å bruke våre råvarer, sier Eriksen.
Både hun og kompanjongen Tamara arbeider som fysioterapeuter til daglig. Tangbedriften er et sideprosjekt, som har vokst veldig raskt.
At kokkene ved Thon Hotel Lofoten i Svolvær og Himmel og Havn på Ballstad vil benytte produktene deres i matlagingen, har uten tvil vært med på å styrke den lille bedriften fra Napp i Lofoten.
Deres tang- og tareprodukter finnes allerede hos mange forhandlere rundt om i regionen.
– Når kokker velger å benytte våre produkter, blir folk etter hvert introdusert for umami-smakene. Dette tror vi bidrar til at flere ønsker å benytte tang- og tareprodukter i egen matlaging, sier Angelita.
Gründerne Angelita Eriksen og Tamara Singer er selv med på hele prosessen, fra sanking til ferdige produkter. – Vi blir ganske forfrosne på føttene til tider, men vi elsker det vi holder på med, sier de to. Foto: Lofoten Seaweed
Skynder seg langsomt
De to driftige damene velger å skynde seg langsomt, og er opptatt av høy kvalitet. Tamara er godt kjent med bruk av tang og tare, hennes mor kommer fra Japan og hun har vokst opp med dette som naturlige ingredienser i matlagingen.
Tamaras mor har de benyttet som konsulent og inspirator under utviklingen av produktene.
– Et av våre frontprodukter er Lofoten Umami, et tangdryss blandet med tørrfisk basert på japansk furikake, det har blitt veldig godt mottatt, sier Eriksen.
– De andre produktene er Trøffeltangsalt, Norisalt, Sukkertaresalt og Simply Seaweed, et rent tangdryss.
– Vi hadde også et ønske om å lage et rent produkt som passet godt til både fisk, ris og grønnsaker, derfor utviklet vi et havdryss basert på en japansk oppskrift, sier Angelita
Produksjonen er en tidkrevende prosess, særlig siden de gjør alt arbeidet selv.
– Dette er vårt første produksjonsår og vi er hele tiden i utvikling, men det er veldig artig og interessant, sier Angelita.
Denne desserten har det litt spesielle navnet «Råttent eple». Den serveres med «gulldryss» og trøffeltare.