Helt ramen i Gamla stan

I hele åtte år har Café Stiernan servert velsmakende ramen i Österlånggatan – i hjertet av Gamla stan i Stockholm. – Ramen er den perfekte alt-i-ett-retten som varmer frosne sjeler i det kalde nord, humrer kokk Paris Sgouridis.

– Enkelt, hjemmelaget, godt og mettende – og alt servert i én bolle. Ikke rart at retten blir mer populær for hver dag som går, legger Paris Sgouridis til.

Tre smaker på Stiernan

Ramen på Café Stiernan handler om buljong, braisert svinekjøtt, vårløk, bønnespirer, egg og et par noriblader. Og så var det nudlene; kokt til akkurat riktig smak og tyggemotstand.

– Hos oss velger du mellom tre smaksvarianter: Shoyu, som i soyasaus; Miso, med hvitløk og chili; og Shio, med havsalt og ingefær. Og så kan du toppe det hele med litt kylling eller reker.

Inspirasjon

Det var japanske kolleger som i sin tid vekket Sgouridis' interesse for ramen – mens han arbeidet som kokk i Frankrike og Italia.

– Jeg følte på meg at dette kunne bli til en trend litt lenger nord i Europa. Det var derfor vi våget å satse, som et av de første ramen-stedene i Stockholm.

«Vi» er ekteparet Pernilla og Paris Sgouridis, som sammen åpnet Café Stiernan i 2009.

– I starten hadde vi en større meny å velge i, men etter hvert som interessen for ramen bredte seg – og stadig flere stamgjester «konverterte» til ramen, kunne vi fjerne fler og fler av de «konkurrerende» matrettene. I dag er vi en ren ramen-café. 

En livsstil

– Vi bor her i huset, vi holder åpent mellom 11 og 19 – hver dag – sju dager i uken, og barna våre går på skolen rett over gaten. Café Stiernan har blitt en livsstil for oss, forteller Pernilla Sgouridis.

­– Vi har bygget dette konseptet sammen, og funnet en form som fungerer. Det er bare oss som jobber her, og skal vi ha ferie, må vi stenge.

Mer enn suppe

– Ramen er mer enn en suppe. Det er en verden i seg selv, sies det. Og mye tyder på at det er riktig: Ramen er også en asiatisk kulturbærer. Suppen stammer egentlig fra Kina, der den har tusenårige tradisjoner. Men det var først etter at japanerne oppdaget retten – en gang på 1800-tallet – at ting begynte å skje. I dag skal det være over 10 000 flere ramen- enn sushi-restauranter i Japan.

Internasjonalt og svensk

I Sverige spiser man lunsj på restaurant. Og slik har Café Stiernan også blitt et yndet lunsjsted for de som arbeider i og rundt Gamla stan.

– Stockholm, og kanskje spesielt dette området av hovedstaden, har et sterkt internasjonalt preg. Da vi åpnet Café Stiernan, var det særlig asiatiske og amerikanske turister som kom for å spise ramen. Nå er det svenske lunsjgjester som utgjør flertallet. Men den internasjonale pågangen er fortsatt stor.

– I det siste har vi til og med hatt mange nordmenn på besøk, avslutter en smilende Pernilla Sgouridis.

ANNONSE