Dypt inne i Gudbrandsdalen – sør for Harpefoss og nord for Ringebu – finner du stedet Hundorp. Her målte Dale-Gudbrand krefter med selveste Olav den Hellige i 1021. I dag kan du både spise og overnatte her – uten sverd og skjold – på hotellet Dale-Gudbrands Gard.
På Dale-Gudbrands Gard kan du kombinere både kost og losji og kurs og konferanse med et historisk dypdykk i Norges overgang fra vikingtid til middelalder. Så ble da også gården valgt til tusenårssted for Oppland og Sør-Fron kommune i 1999.
– Her snakker vi om ekte og solid historie, både lokal og nasjonal, sier Øyvind Frich, som kjøpte stedet på sensommeren 2014, etter å ha sett en annonse på Finn.
– Vi ønsker å være et samlingspunkt for bygda – hvor mange har et eierforhold til stedet. Samtidig som dørene er åpne for Norge og verden, fortsetter Frich, som kan opplyse at sen vår er tiden da store mengder turister fra Sør-Amerika gjester stedet, etter å ha kjørt buss hele veien fra Spania!
Kristning med klubbe
Det var altså i 1021 – tror mange – at det såkalte «klubbeslaget» sto på Hundorp. Kilden er ingen ringere enn Heimskringla, ført i pennen av Snorre Sturlason. Det var i de dager at kong Olav Haraldsson – som Olav den Hellige het før han ble helgenforklart – reiste rundt i kongeriket sitt for å kristne folket, med våpen om nødvendig. Etter en runde på Vestlandet er kong Olav nå på vei oppover Gudbrandsdalen igjen, med Trondheim som endelig mål, og kompromissløs misjonering underveis.
Gudbrandsdalens sterke mann går under navnet Dale-Gudbrand, og han er herse – som er en form for høvding. Dale-Gudbrand ser ingen grunn til å snu guden Tor ryggen, så han forbereder en varm velkomst for Kvitekrists bevæpnede misjonærer. Dessverre for Dale-Gudbrand tar flere av hans våpenbrødre bena fatt når kong Olavs hær materialiserer seg. Vel fremme entrer kong Olav tinget, og i øsende regnvær ber han bøndene slutte med blot og avgudsdyrking.
En sta Dale-Gudbrand foretrekker likevel guden Tor, som imidlertid ikke ønsket å stille den dagen – på grunn av regnet. Dale-Gudbrand hadde nemlig en menneskestor statue av Tor, stående parat på låven. Etter mye om og men – og to døgn – blir Tor endelig fraktet ut på tunet, hvorpå kong Olavs mann Kolbein Sterke knuser statuen med en klubbe. Ut fra gudsvraket kryper alt fra mus til øgler til ormer, og det blir slutten på åsatroen på Hundorp.
Fra skriverstue til skole til hotell
Bygningene på Dale-Gudbrands Gard er av nyere dato enn Klubbeslaget. Det flotte hovedhuset er en gammel sorenskrivergård fra 1844, og her kan du bo over hele andre etasje, hvis du har lyst og budsjett. Andre bygninger stammer fra tiden da Gudbrandsdalen folkehøgskole holdt til her – mellom 1915 og 1973. Den gamle internatbygningen brant ned i 1987, så dagens hotellbygning er av nyere dato – og tjente bl.a. som overnatting under OL på Lillehammer i -94.
– Det er brukt titalls millioner kroner på oppussing frem til i dag, og som nye eiere har vi planene klare for fortsatt videreutvikling. I dag kan vi for eksempel bespise hundrevis av gjester, men har kun 12 rom til overnatting. Her er det en «mismatch» som vi skal korrigere frem mot 2021, forteller Øyvind Frich.
Dale-Gudbrands Gard brukes til både profesjonelle og private tilstelninger, samtidig som stedet er et naturlig stopp langs pilegrimsleden.
– Med en tydelig identitet, husmannskost på menyen, og omgivelser som tatt ut fra Snorre-sagaen, kan vi by på noe helt unikt, avslutter Øyvind Frich, som for øvrig driver flere overnattings- og serveringssteder i Gudbrandsdalen, blant annet Frich's Kafeteria på Dombås og Peer Gynt Hotel & Spiseri på Vinstra.