– Honning gir nye dimensjoner til matlagingen, og hører naturlig hjemme på ethvert profesjonelt kjøkken. Derfor kommer vi om kort tid til å lansere nye produkter spesielt utviklet for serveringsnæringen, sier daglig leder Kristin Slyngstad på Honningcentralen.
– Honning er et rent, godt og ekte naturprodukt som passer like godt på grillmaten som i desserten. Mulighetene er det bare fantasien som setter grenser for, fortsetter Slyngstad.
– Enhver kokk med respekt for seg selv bør kjenne sin honning, og ulike honningtyper bør alltid finnes på storkjøkkenet. Nå jobber vi med å tilpasse produktene våre enda bedre til det profesjonelle markedet, legger salgs- og markedssjef Knut Tisthal til.
Honning er mer enn honning
Honning forbindes kanskje mest med «Ekte honning» – i den gule metallboksen. Denne honningen er norsk, og er et resultat av intens jobbing av titusenvis av bier, som tar 60.000 flyturer og besøker 20 millioner blomster for hvert kilo! Den norske honningen er berømt for sin kvalitet, og ettertraktet også utenfor landets grenser. Men Honningcentralen har et problem: Det finnes ikke nok! Derfor rasjoneres denne honningtypen til vårt eget land.
– Vi trenger ganske enkelt flere næringsbirøktere. Det finnes et virkelig stort behov, konstaterer Kristin Slyngstad.
Nylig kom den norske honningen i økologisk versjon.
Honning er mer enn honning
Honning har ulik fasthet, avhengig av blandingsforholdet mellom glukose og fruktose. I den norske honningen er forholdet mellom de to ganske likt; derfor er honningen ganske fast. I flytende honning er fruktoseinnholdet mye høyere i forhold til glukosen. Dessuten finnes det en egen verden av smaksvarianter. Jo lysere den er i fargen, jo mildere er den i smaken.
– Du kan si at det finnes like mange typer honning som det finnes blomster. Smaken avhenger av hvor biene høster sin nektar, forklarer kvalitetssjef Tora Snorradottir.
– Biene flyr aldri lenger enn 3 kilometer fra bikuben. Det betyr at de blomstene som befinner seg innenfor den radiusen kommer til å påvirke smaken på den ferdige honningen. Har du et seks kvadratkilometer stort felt fullt av solsikker – og med en bikube i midten – så får du solsikkehonning.
Fint til marinader, sauser og bakst
I tillegg til den tradisjonsrike norske honningen leverer Honningcentralen også varianter basert på importert honning. Både akasiehonning, fjellhonning, blomsterhonning og marmeleiro – eller kvedehonning – er flytende varianter. Solsikkehonningen og argentinsk honning er i likhet med den norske honningen noe tykkere i konsistensen, men fremdeles smøremyk.
– En god, norsk honning er en utmerket ingrediens i marinade til kjøtt. Ikke bare skaper den nye smaksbilder; på grunn av enzymene øker den også holdbarheten på kjøttet. Til frukt og bær passer de flytende variantene godt. Og ikke glem gjærbaksten: Honning binder seg til gjæren på en helt annen måte enn sukker, noe som resulterer i et langt bedre bakverk, opplyser Kristin Slyngstad.
– Kort sagt: Bytt ut sukkeret med honning!
Tradisjonsrik merkevare
Honningcentralen ble etablert i 1927, og regnes blant landets eldste merkenavn. Honningcentralen eies av omkring 1000 norske birøktere, og omsatte i 2015 for 116 millioner kroner – som på biespråket er 1.300 tonn honning!
For 3 år siden startet Honningcentralen også import av lønnesirup. Sirupen er tappet fra 150 år gamle lønnetrær hos centralens «egen» gårdbruker i Pennsylvania i USA.