Slik lager du smakfull Irish coffee!

– De fleste vet hva en Irish coffee er, og mange mener de vet hvordan den lages. Faktum er vel at få vet hvordan man faktisk lager en ekte Irish coffee, og enda færre kjenner opprinnelsen til denne drikken, sier key account manager Ole Wiggo Lian i Joh. Johannson Kaffe AS.

– Irish coffee er et godt valg for mange restaurantgjester, men alle som bestiller dette jevnlig, vet at smaksopplevelsen kan variere betydelig. Det kommer av at denne drikken tilberedes på mange ulike måter.

Twisted pepper

– Jeg var nysgjerrig på hvordan en ekte Irish coffee lages, og oppsøkte baristaen Tom Stafford som driver stedet Twisted Pepper i Dublin. Av kaffekjennere karakteriseres dette som den beste kaffebaren i Irland, og her fikk jeg både den originale oppskriften på Irish coffee og historien om hvordan denne drikken oppsto, forteller Lian.

– Det hele startet i 1943 i restauranten på en flyplass i Limerick. Da et fly på vei mot USA måtte snu på grunn av dårlig vær, laget den daværende restaurantsjefen Joe Sheridan en drikk som skulle varme passasjerene. Med det ble den første Irish Coffee skapt. For øvrig har Joe Sheridan fått oppkalt en egen bar etter seg på Shannon-flyplassen som ikke ligger så langt unna Limerick.

Irsk whiskey

– Er du i Dublin, anbefaler jeg gjerne et besøk hos Tom Stafford på Twisted pepper! Her blir det på sedvanlig irsk vis god stemning utover kvelden, og kaffen som serveres er av ypperste klasse. Og så er Tom en hyggelig kar!

Men tilbake til oppskriften; noe av det viktigste er selvfølgelig å bruke irsk whisky. Det gir flere muligheter, men Tom bruker bare Teeling Single Malt! Han var også nøye på at du skal bruke vanlig, hvitt sukker – ikke brunt fordi det gir en mer karamellaktig smak. Mengdemålet er 2 teskjeer. Og så må du forvarme glassene! Ha i sukker, 4 cl whisky og kaffe til 2 cm under kanten. Så rører du godt rundt til sukkeret er oppløst. Så topper du dette med tykk og god krem som helles på forsiktig. Den skal ligge som et lokk over kaffen, uten å blande seg.  Så kan du nyte din Irish coffee – uten sugerør!

Mange varianter

– Jeg kan altså ikke bruke brunt sukker i min Irish coffee…

– Skal du følge originaloppskriften, kan du ikke det. Men det finnes jo utallige varianter! Mange steder har jo også sine spesialdrikker hvor kaffe kombineres med lokale og nasjonale brennevinsvarianter, som for eksempel i «Italian coffee» hvor man bruker Amaretto, og «Mexican coffee» hvor det brukes tequila, forteller Lian.

– Hva man ønsker å servere, og hva som passer best på en meny kan sikkert variere. Men det som er helt sikkert, er at Irish coffee er et populært valg for mange restaurantgjester, og det er samtidig en drikk med en original historie. Det gjør det vel verd å gi den en plass på menyen, sier Ole Wiggo Lian.

ANNONSE