Dette er årets nominerte til Matprisen!

Siden 2014 har Matprisen delt ut priser til aktører i matbransjen som tar bærekraftige og økologiske matvalg. Nå offentliggjør juryen årets nominerte til prestisjetunge Matprisen 2025.
Fellesnevneren for alle som blir nominert er at de er ledestjerner og spydspisser for en bærekraftig matproduksjon og et bedre matforbruk som tar vare på dyra, havet, jorda og menneskene.
– Det er krevende å finne lure nye løsninger som svarer på vår tids utfordringer og i tillegg ha meningers mot og evne til å formidle alt dette. Årets nominerte viser vei på mange områder enten de er store råvareprodusenter eller mindre aktører som vektlegger innovasjon og nye teknikker. Felles for alle er at de er supre formidlere og tradisjonsbærere på mange ulike arenaer, sier jurymedlem Selje Lyngset, som til daglig er sommelier, agronom og prosjektleder for Juniorkokk i jobb.
Hvert år nomineres tre kandidater til åtte ulike priser av en uavhengig fagjury med kompetanse fra ulike sider av det norske matsystemet. Under prisutdelingen i Oslo 10. november vil vinnerne i disse prisene kåres. Prisene er knyttet til ulike ledd i verdikjeden, fra bønder og andre primærprodusenter til foredlingsledd, formidling, omsetning og servering. Under Matprisen deles også prisen Årets utfordring ut til en aktør som juryen mener er i posisjon til å være en ytterligere positiv kraft i norsk matbransje, og juryen offentliggjør kokken som mottar KokkeKarlas stipend.
Nominert til Matprisen: Lystgården
– Vi i Lystgården er enormt stolte av å være nominert til Matprisen 2025! For oss er det en viktig anerkjennelse av den innsatsen kraftlaget av frivillige og alle ved Lystgården gjør hver eneste dag for at kokker, bønder og folk flest skal møtes rundt langbordet, i kjøkkenhagene, på kurs, markeder og rundt omkring i økosystemet vårt, sier Vilde Valland Aarseth, nestleder i Stiftelsen Lystgården.
Nominert til Årets produsent: Villbrygg
Juryen har mottatt mange kandidatforslag gjennom året og har vurdert disse etter kriterier knyttet til økologiske og andre bærekraftige produkter og produksjoner.
– Vi er takknemlige for nominasjonen og for anerkjennelsen av det vi tror på og jobber for; nemlig å spille på lag med naturen, gjøre alkoholfritt til en naturlig del av vår drikkekultur og påvirke matsystemene våre i en bærekraftig retning som hensyntar fremtidige generasjoner, sier Vanessa Krogh, daglig leder og gründer av Villbrygg.
Dette er årets nominerte
Matprisen
- Annechen Bahr Bugge, Oslo
- Lystgården, Vestland
- Máret Rávdná Buljo, Nordland
Debioprisen
- Holt gård, Vestfold
- Hørte gård, Buskerud
- Superkraftmat, Innlandet
Årets kjøkken
- Gartneriet Spiseri Bygdø Kongsgård, Oslo
- Mortens Kro, Akershus
- Øyna Kulturlandskapshotell, Trøndelag
Årets formidler
- Eva Narten Høberg, Nordland
- Jon Almaas, Akershus
- Kristoffer Torheim og «Takk for maten»-podden, Oslo
Årets produsent
- b.culture, Oslo
- Heidrun, Innlandet
- Villbrygg, Oslo
Årets råvareprodusent
- Frebergs, Innlandet og Vestfold
- Horgen gård, Akershus
- Hovelsrud gård, Innlandet
Årets salgskanal
- Annis pølsemakeri, Oslo og Innlandet
- Fat og Fe, Vestfold
- Kolibri kolonial, Oslo
Årets storkjøkken
- ISS Subsea7 Forus, Rogaland
- Kalnes Vgs, Østfold
- Tingvoll sjukeheim, Møre og Romsdal
Vinnerne av prisene kåres 10. november på Vippa i Oslo. Juryens begrunnelse for nominasjonene kan leses på matprisen.no.
Juryen
Juryen er en bredt sammensatt gruppe med ulike kompetanser og tyngder innen matpaletten i Norge. Alle i juryen har fokus på robuste matsystemer og i år består juryen av; Arnt Steffensen (kokk og leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta), Arvid Rafael Udo De Haes (gartner hos De Haes Gartneri), Astrid Regine Nässlander (mathåndverker, formidler og tidligere prisvinner), Eivind Haalien (kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen), Ingri Rosén Guren (økobonde på Kure Vestre), Johanna Petterson Utvær (kokk, småbruker og tidligere mottaker av KokkeKarlas stipend), Jonathan Kolbu (kokk og konferanseansvarlig i INC. - Compass Group) og Selje Lyngset (sommelier, agronom og prosjektleder for Juniorkokk i jobb).
Samarbeidspartnere
Matprisen arrangeres av Debio Marked i samarbeid flere bransjeaktører. Våre hovedpartnere er Debio, NHO Reiseliv Innkjøpskjeden og Thon Hotels. Vi støttes også av ASKO Servering, Matvalget, Moestue Grape Selections, Stiftelsen Norsk mat samt flere venner.