Fra musikk til most: Inderøy Mosteri byr på ekte drikkeglede



På Oppstu’n Gård, midt i det frodige kulturlandskapet på Inderøy i Trøndelag, finner vi en av verdens nordligste kommersielle eplehager. Her har Yngve Henriksen og Maren Myrvold etablert Inderøy Mosteri – et navn som i dag forbindes med prisvinnende eplemost og sider av høyeste kvalitet. Med Øyna kulturlandskapshotell og Husfrua gårdshotell som nærmeste naboer, er mosteriet et naturlig stoppested for besøkende langs Den Gyldne Omvei.
Epleeventyret begynner
Veien til dagens virksomhet har vært alt annet enn rett frem.
– Jeg er egentlig musikkprodusent. Jeg hadde blant annet ansvaret for alle utenlandske artister som kom til Norge gjennom bookingbyrået Stageway, og var fast turnéleder for Katzenjammer i flere år, forteller Yngve. – Så flytta vi hjem til Inderøy i 2015, og jeg tok over ansvaret for en lokal festival. Festivalen var dårlig forankret i lokalsamfunnet og økonomien var dårlig allerede da jeg tok over, og det endte som det måtte – skikkelig konkurs.
Yngve ler før han fortsetter:
– Etter at det skjedde, ble jeg sykemeldt en lang periode. Det var da jeg begynte å leke med epler. Vi leide oss inn på et nedlagt restaurantkjøkken, og tok imot epler fra folk i området. Det eneste utstyret vi hadde var selve eplepressa, men det var nok til at vi kom i gang med produksjonen av eplemost. Det satte i gang et godstog som vi ikke hadde kontroll på! Og eplepressa, den er med den dag i dag.
Med støtte fra Innovasjon Norge og Proneo, samt et godt lag i ryggen, bygde de et moderne produksjonslokale som stod ferdig i september 2020.
– På det tidspunktet hadde vi plantet 600 trær. I dag har vi 2000, og skal plante ytterligere 1600 trær i løpet av 2025. Gårdsutsalget åpnet i 2021, og da kom også det første arbeidsgiveransvaret – og det første hjerteinfarktet, ler Yngve. – Men vi har aldri sett oss tilbake. Jeg er jo en gründer i sjela, og jeg kunne holdt på med nesten hva som helst – så lenge det er gøy og jeg trives med det!
Kvalitet, kunnskap og kjærlighet til epler
Yngve og Maren har valgt en noe uvanlig vei: De lager eplemost av de beste eplene.
– Det er jo vanlig at man bruker de beste eplene til sider, siden det er der pengene ligger. Men vi gjør det omvendt – selv om vi selvfølgelig også bruker veldig gode epler i sideren vår, sier Yngve. – Jeg tror vi er over snittet gode til å lage eplemost. Det er imidlertid vanskelig å formidle det, for mange tror at «eplemost er eplemost». Men det stemmer ikke!
Yngve understreker at det hele handler om å forstå råvarens potensial.
– Selv om vi er eplebønder, er vi først og fremst smakere. Vi bryr oss om smakene og hvordan vi kan gjøre produktene bedre. I tillegg liker vi å holde på, sier han. – Blant annet tok vi begge to den nystartede pommelierutdannelsen i Hardanger sammen med restaurantsjefen på Øyna, Astrid Møllenhus. Det var veldig rart å begynne på skole igjen, og jeg var skeptisk da Maren først foreslo det. Men det ble et inspirerende år – studiet var fantastisk, med fantastiske lærere. Kurset bidro også til å løfte oppmerksomheten rundt sider fra Midt-Norge og Norge for øvrig, og ikke bare fra Hardanger. Kanskje blir eplene fra Trøndelag etter hvert de beste?
At eplemosten deres er av særegen kvalitet, har de fått bekreftet en rekke ganger. I 2022 vant «Zari» årets produkt i åpen klasse under Trøndersk Matfestival, og vinteren 2023 ble «Elstar» kåret til Norges beste eplemost. I august samme år vant Elstar igjen under Trøndersk Matfestival. I 2023 ble Inderøy Mosteri kåret til «Årets lokalmatgründer», og rabarbradrikken deres var finalist i årets «Det Norske Måltid». Så hva er hemmeligheten deres?
– At vi bruker gode, trønderske epler, frukt og bær, selvfølgelig! sier Yngve. – Det er jo skikkelig nerding. Vi smaker på eplene kontinuerlig for å finne det perfekte tidspunktet for høsting. Og når eplene er som de skal være, går det raskt. Råvaren er alfa og omega, og både modningsprosessen og høstetidspunktet er viktig. Inderøy har en kort og intens sesong, med lange og lyse sommernetter, noe som resulterer i friske, syrlige og søte epler.
En smakfull fremtid
Yngve har allerede samarbeidet en stund med restauranter om hvordan man kan pare ulike eplemoster med ulike matretter, og dette er noe han har tenkt til å fortsette med.
– Det er jo det samme som med vin, forklarer han. – Jeg ønsker at restauranter skal ta eierskap til god alkoholfri drikke. Vi har svært gode produkter, og det burde flere restauranter sette pris på. Vi kan også bidra med å utvikle drikkepakker til mat, noe som kan gjøre serveringssteder mer konkurransedyktige.
Hele produksjonen skjer fortsatt i ett rom; plassen er trang, men ambisjonene er store.
– Vi har planer om å få sider over ASKO Servering, og et mål om å høste 50 tonn epler årlig fra egen hage. Vi bruker per nå ingen tilsetningsstoffer, og det håper jeg vi kan fortsette med. Ellers trenger jeg ikke så mye. Jeg ønsker stabilitet, gode maskiner, en god eplehage – og kanskje noen kroner i lønn en gang i fremtiden. Det er ingenting med gründerlivet som gir mening, men jeg har det veldig fint med dette. Det er et lykkelig liv, avslutter Yngve.