Thorbjørnrud hotell: Første hotell med egen vingård



På Thorbjørnrud Hotell er den helhetlige tanken fremtredende. Dette innebærer blant annet egen vinproduksjon. Og takket være hotelleierens eierskap i 3 Norske har de alltid nyeste designet på bordet.
I strålende solskinn utenfor Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker står et nylig oppført og fotogent drivhus, et sted for selskaper eller grupper. Hotellsjef Hege Hunstad tar frem nøklene og låser opp døren. I vegghyllene står urter til pynt.
Dagen før ble drivhuset fotografert fra alle vinkler av influensere.
– «Orangeriet» – drivhuset – er helt nytt. Vi fikk alt ferdigstilt i går, rett før Årets interiørmiddag med Hadeland Glassverk, som eies av vår hotelleier Atle Brynestad. Det er inspirerende å jobbe for en gründer, vi har et veldig godt samarbeid. Han investerer også i kunst, noe som beriker hotellets omgivelser, og vi har ett flott Steinway-flygel. Eierskapet har ikke vart i mange år, så familien har framtidsplaner, selv om de holder visse kort tett til brystet. Men oppussinger og flere rom er på agendaen, forteller hotellsjefen.
Bærekraftig profil
Hunstad, som ble hotellsjef i fjor, har vært ansatt ved hotellet i 19 år.
– På hotellet jobber vi med bærekraft, kortreist mat og er sterkt fokuserte på FNs bærekraftsmål. Vi er sertifisert som Miljøfyrtårn, praktiserer kildesortering, velger miljøsertifiserte produkter og bruker organiske velværeprodukter fra prisvinnende Elm Organics som drives av Linn og Sine Stokke, Brynestads nærmeste familie. Elm produserer også te fra urter i kasser bak Orangeriet. Vi er i noen grad selvforsynt her, men får kjøtt, fisk og egg fra lokale leverandører og benytter lokale håndverkere. Økologiske grønnsaker og mikrourter får vi fra Kvelsrud Gård, som Brynestad også eier. Vi har også en del grønnsaker nedenfor Orangeriet. Det er ikke sånn at alt må være lokalt, men vi integrerer det der vi kan, i tillegg til at vi får varer fra ASKO Servering, sier hun.
For å minimere matsvinn tilbyr de buffet både til frokost og lunsj.
– Vi har utforsket Too Good To Go, men støtte på utfordringer grunnet kapasitet og innhold. Tidligere kunne vi levere til bonden, men nå er det ikke tillatt lenger. Vi vurderer nå en slags bokashi-metode for å omdanne matavfall til jord og næringsrik væske, som kan anvendes i vår grønnsaks- og tehage. I hagen mot sjøen, fra mai til september, driver vi dessuten glamping – telt med ordentlige senger, tepper på gulvet og oppvarming. Alle telt har fjordutsikt mot Randsfjorden og er opphøyd på plattinger, ikke direkte på bakken – noe som gjør opplevelsen svært populær, sier hun.
Historisk hotell
Hotellets påbygg kom i midten av 80-tallet, og auditoriet, den nyere delen, ble tilføyd på 90-tallet.
– Hotellet består av 8000 kvadratmeter og i alt 82 dobbeltrom. Det er ingen enkeltrom, så vi har plass til 164 gjester. Nedenfor Orangeriet er det også et lite hus med to soverom, stue kjøkken og bad. Hotellets grunn dateres så langt tilbake som 1300-tallet, da området ble brukt til landbruk og boliger for arbeidere. I direktørboligen, fra 1762 bodde flere av glassverkets direktører frem til 1983. Under krigen ble hotellet okkupert av tyskerne og fungerte som offisersmesse. Hele bygningen ble rasert, og de hadde til og med fanger i kjelleren til direktørboligen, og piggtrådgjerde rundt, forteller hun.
Det ærverdige hotellet ble medlem av De Historiske i fjor.
I 1982 ble hotellet solgt fra Hadeland Glassverk til Jern og Metall, dagens Fellesforbundet. Gårdsbonde Olav Lie-Nielsen, som arbeidet i forbundet, tok over under finanskrisen.
– Da begynte de med matproduksjon på stedet og tilberedte alt fra grunnen av. De kjøpte også et nedlagt ysteri i Hemsedal, som ble flyttet hit og integrert i hotellets gamle basseng. Thorbjørnrud Ysteri, har vunnet mange priser. Selv om produksjonen igjen har flyttet, fortsetter vi å bruke ostene deres, som nå er en del av sortimentet til ASKO Servering. Så her kommer det nok et basseng tilbake igjen nå som hotellet eies av 3 Norske. De har eid det siden pandemien, opplyser hun.
Utstillingsvindu
– Vi har et bredt spekter av gjester, fra korgrupper til finansfolk, og vi ser også mye privat bruk som jubileer. Bryllup er særlig populært i den gamle direktørboligen, og vi tilbyr også vielser i hagen. Ved slike anledninger har gjestene hele direktørboligen for seg selv. Vi dekker på med elegante serviser fra Porsgrund Porselænsfabrik også eiet av Brynestad i De 3 norske. Vi prøver å holde oss til deres produkter, slik at hotellet blir et utstillingsvindu for disse vakre varene. I De 3 norske inngår også Christiania Glasmagasin og Hadeland Glassverk, så det er typisk gjenstander derfra. Alt av glass er fra glassverket, som holder til like ved hotellet. Nå har jeg akkurat fått noen stålamper. Vi er veldig heldige sammenliknet med andre hoteller, fordi vi kan dra nytte av gunstige priser. Da kan vi kjøpe opp en del og ofte bytte, flere ganger, sier hun.
Ost og vin
Thorbjørnrud Vinmark har første produksjon på tanker nå.
– Vi er spente på vår egen vinproduksjon i tillegg til brygging av øl, og vi forventer rundt 600 flasker fra første innhøsting i sensommer, inkludert en musserende. Klimaendringer har gjort det enklere å brygge vin i Norge. For 100 år siden var det samme temperatur i Bordeaux som det er her nå. Vi har ikke den samme kulden, og så kommer snøen som isolerer for røttene til plantene.
Danilo Costamagna, ansvarlig for vingården, stemmer i fra vinrankene.
– Men målet er å få de til å vokse og lage vindruer. Nå er jeg ferdig med å beskjære 2000 planter på Filtvet der klimaet er varmere, og her har vi 6000 igjen. Jeg skal beskjære alt! sier han med kalde fingre og pågangsmot; Vi satser primært på musserende vin til hotellet og forsøker å lage hvitvin og enkelte andre produkter. Den musserende vinen lages på tradisjonell metode; først i tank, så tappes den på flaske og gjæres en gang til. Dette er det eneste hotellet i Norge som lager egen vin – cider også. Med 8000 kan vi mulig lage 8000 flasker. Det blir mye til hotellet, og noe videresalg. Men det vil ta mange år. Nå er vi på fjerde året her. Vi hadde litt førsteproduksjon i fjor og det smakte godt, smiler han.
Sensommeren markerer derfor et nytt historisk kapittel ved hotellet når flaskene fra første produksjon hotellvin sprettes.