Skap en god teopplevelse til gjestene!

UMAMI Arena er Norges største arena for alle som jobber med mat og drikke. Ikke bare var det et bredt utvalg av leverandører og produsenter til stede, men det ble også holdt spennende foredrag hver dag. Et av foredragene ble holdt av Emili Po Borring, daglig leder i teselskapet A.C. Perch’s Thehandel. Hun tok for seg et svært aktuelt tema for serveringsbransjen: Hvordan kan man skape en god teopplevelse til gjestene sine?

A.C. Perch’s Thehandel er et dansk teselskap som gjennom 7 generasjoner har solgt te av ypperste kvalitet. I Oslo finnes det en filial i Kirkegata 5, hvor de har både butikk og tesalong hvor de serverer afternoon tea og holder foredrag. Med 190 års erfaring er de en aktør med god ekspertise og produkter av høy kvalitet.

Hva er te?

Te er tørkede blader som kommer fra planten Camellia sinensis. Men til tross for at all te har det samme utgangspunktet, kan det være svært store forskjeller mellom ulike typer te. Etter at tebladene er høstet, blir de behandlet. Denne behandlingen setter stort preg på hvordan den ferdige teen blir. Her er det spesielt oksidering som er avgjørende.

Det er vanlig å skille mellom seks ulike kategorier, basert på hvilken behandlingsmetode som er brukt:

  • Grønn te er den minst oksiderte teen vi har. Den har en lys og mild smaksprofil, gjerne med vegetabilske smaksnoter.
  • Svart te er den mest oksiderte tetypen. Den har en kraftig aroma og robust smaksprofil. 
  • Oolong er en slags mellomting mellom grønn og svart te, og kan ha et oksidasjonsnivå på mellom 8 og 85 prosent. De lysere variantene minner derfor om grønn te, mens de mørkere minner mer om svart te.
  • Hvit te skiller seg ut ved at den lages med unge knopper fra tebusken. Den er samtidig den minst prosesserte tetypen som finnes, noe som gjør at den får en mild smak og aroma av blomster og frukt.
  • Fermentert te begynner som grønn te, men gjennomgår en bakteriell aldring. Dette gjør at den mister de vegetabilske smaksnotene og utvikler smaker av treverk og lær.
  • Gul te er den sjeldneste tetypen som finnes, ettersom den kun produseres i Kina. Teen gjennomgår en unik gulningsfase og en ekstra oksidasjonsprosess. Den kan minne om både grønn og hvit te, men har en mildere, rundere og mer modnet smaksprofil.

Det er imidlertid ikke bare behandlingsprosessen som avgjør hvordan teen blir; det kan nemlig være store forskjeller innad i de ulike kategoriene, avhengig av hvor teen er dyrket. På samme måte som med vin og kaffe påvirker nemlig terroiret og klimaet hvordan teens smaksprofil blir. 

Hva kan te som kaffe ikke kan?

Kaffe er førstevalget for mange nordmenn når det kommer til varm drikke. Te blir imidlertid stadig mer populært.
– Vi åpnet den norske butikken i 2014, og vi har merket en endring siden den tid. Vi opplever at stadig flere oppsøker oss for å prøve nye teer, og at folk er interessert i å lære mer om te, forteller Emili. – Men selv om det kommer seg, har vi likevel en jobb å gjøre – spesielt når det kommer til serveringsbransjen!

Emili mener at en av hovedfordelene med te er at det har et såpass bredt smaksspekter.
– Det er ekstremt store forskjeller mellom de ulike tetypene. Og selv om det er forskjeller mellom ulike kaffetyper også, finner man en større variasjon innen te, sier hun. – Te er rett og slett en mer sanselig opplevelse enn kaffe.

Samtidig inneholder te mindre koffein enn kaffe.
– For mange kan dette være en stor fordel. Det er ingen som noen gang kommer til å anbefale deg å kutte ned på teforbruket, så te kan drikkes med god samvittighet, sier Emili med et smil. – Det er imidlertid greit å være klar over at ulike tetyper har ulike nivåer av koffein; svart te har mellom 25 og 30 mg koffein per dl, Oolong mellom 10 og 20 mg, grønn te mellom 5 og 10 mg og hvit te mellom 4 og 6 mg koffein.

Hvordan kan man skape en god teopplevelse?

Te kan være mer enn bare en kopp med varm drikke, men da må man også gjøre en innsats. For å kunne skape en minneverdig teopplevelse for gjestene sine, er det viktig å fokusere på både kvalitet og presentasjon. I tillegg må man tilpasse serveringen til gjestens smakspreferanser. 

Først og fremst bør man ha et bredt utvalg av teer, slik at gjestene kan utforske og finne en te som passer deres personlige smak – enten de er ute etter noe mildt og blomstrete, som en hvit te, eller en kraftig og robust svart te. Det er også greit å huske på at te i løsvekt gjerne har høyere kvalitet enn teposer, samtidig som det gir en mer sofistikert opplevelse.

Det kan også være nyttig å ha te som er spesielt tilpasset kaffeelskere, for å imøtekomme de som ønsker en mer kaffelignende opplevelse.
– Svart te fra Kenya er for eksempel et godt valg for disse gjestene. Den er finmalt og kraftig med mye tanniner. Dette gjør at den passer godt sammen med melk, og kan faktisk også serveres med fløte og whisky, sier Emili. – Et annet godt alternativ er chai, som kan serveres som en chai latte. Chai har nemlig en fylde som mange andre tetyper ikke har.

En annen viktig faktor er tilberedningen. Tilberedningen bør tilpasses de ulike tetypene både når det kommer til temperatur og trekketid, for å fremheve de beste smakene. For eksempel bør ikke grønn te trekkes i kokende vann, ettersom teen da vil bli svært bitter. Det kan derfor være fornuftig å gi gjestene informasjon om hvordan teen tilberedes på best mulig måte. Ikke bare gjør det at teens smaker bedre, men det kan også gjøre opplevelsen mer engasjerende og lærerik.

Te bør også serveres med omhu. Skal teen serveres i kanne eller kopp? Tenk på både kannens og koppens størrelse og design – fint servise kan gjøre en stor forskjell i teopplevelsen. Å servere tilbehør som honning, sitron eller en liten småkake kan også gjøre opplevelsen mer spesiell – men også dette tilbehøret bør tilpasses teen som serveres.

Avslutningsvis kan det gi en bedre opplevelse dersom teen serveres i en rolig og avslappende atmosfære, hvor gjestene får muligheten til å nyte teen over en prat eller får et lite øyeblikk for seg selv. Alle disse faktorene vil bidra til at gjestene får en positiv teopplevelse som de vil huske, og som gjør at de kommer tilbake, gang på gang. 

ANNONSE