Liten vinbar for store opplevelser

Vervet i Tromsø er i ferd med å bli Nord-Norges mest moderne bydel. Til tross for nybygging, er historien til det gamle skipsverftet tydelig i bydelsarkitekturen, og det er nettopp dette som skaper den unike atmosfæren i området. Selv om ferdigstillelsen av bydelen fortsatt er noen år unna, begynner det allerede å bli en levende bydel med boliger, fellesarealer og en rekke serveringssteder.

Langs kaia finner vi Vinsmak, en liten vinbar med utsikt over havneområdet. Når vi kommer på besøk, er de i ferd med å rigge opp til en konsert som skal finne sted senere på kvelden.
– Lokalet vårt er jo ganske lite, så det blir ordentlig intimkonsert her. Det er utrolig koselig, sier eier og daglig leder Svein Morten Johansen. – Det blir alltid fullt hus, god stemning og good vibes når vi har konserter. Det er gøy å kunne gjøre noe litt annerledes innimellom!

Fra hobby til livsvei

Men la oss spole tiden litt tilbake, til juni 2022, da Vinsmak åpnet dørene for første gang.
– Vi gikk rett ut i fullstendig kaos. Det var en bratt læringskurve, men det tror jeg man bare har godt av, sier Svein Morten og ler. Han har bakgrunn fra idretten, og fikk idéen om å starte en vinbar i januar 2020. – Da startet jakten etter utleieplass, også begynte ballen å rulle. Jeg har alltid hatt vin som hobby, men så begynte jeg på sommelierutdanning, og innså at det kunne bli en livsvei. 

Med seg på laget har han Oda Helene Ringberg.
– Jeg skulle egentlig bare være med litt i begynnelsen, slik at det var folk på gulvet. Faren min var nemlig med på å starte Vinsmak, sier hun. – Men så ble jeg mer og mer med, og nå har jeg også kommet inn på eiersiden. Jeg gikk inn i det med litt skrekkblandet fryd, men jeg er veldig glad for at jeg ble med, for det er skikkelig artig!

Liten vinbar med stort hjerte

Helt fra starten hadde Svein Morten en klar tanke om at det skulle være en vinplass.
– Kjernen er vin, og vi skal holde oss til én ting som vi brenner for, sier han. – Så vi har gått all in på vin. Vi har omtrent 500 ulike linjer på menyen. Men vi har selvsagt også annet å drikke, slik som for eksempel Mack og Graff på ølfronten og Bivrost på brennevinsfronten. Da skal det selvsagt være lokalt.
– I tillegg har vi litt forskjellig snacks, slik som chips, oliven og ostetallerken. Men vi har bare snacks som fremhever vinen og gjør hele opplevelsen bedre, sier Oda. – Vår jobb er å lage historien og opplevelsen, sånn at folk føler at de er på en liten reise når de kommer hit. Det er mer enn bare et glass med vin; det er en hel opplevelse.

Svein Morten og Oda har støtte av et godt team på Vinsmak.
– Ingen av de ansatte hadde erfaring fra utelivsbransjen da de begynte her. Det er jeg veldig glad for, for da har vi kunnet forme absolutt alt selv, sier Svein Morten. – Vi mener jo at menneskene er det viktigste, både når det kommer til de ansatte og gjestene!

Biblioteket som forbilde

Vervet skal etter planen stå ferdig i 2026/27, og gjengen på Vinsmak ser frem til ferdigstillelsen av bydelen.
– Kundegrunnlaget vårt vil jo få mer stabilitet når hele Vervet er ferdig. For eksempel skal hotellet åpne i løpet av året, noe som vil bringe flere mennesker hit, sier Svein Morten. – Det er også en del leiligheter som ikke er tilflyttet ennå. I tillegg skal det lages blant annet brygge og badstue i området, noe som vil trekke enda flere folk hit. Det er lett å tenke at folk veit om oss, men det er jo mange som finner oss først nå. Man må huske på at folk utenfor bransjen ikke er så oppdatert på de nye serveringsstedene som dukker opp.
– Vi merker også at vi må jobbe litt hardere for å tiltrekke oss kunder nå som det er mørkt og kaldt, tillegger Oda. – Så vi prøver å gjennomføre litt flere arrangementer nå, slik som konserter, vinsmakinger og quizkvelder.

Vinsmak har et klart forbilde når det kommer til gjestene:
– Vi ønsker å være som biblioteket – vi vil ha besøk av alle typer mennesker. Vi ønsker å være en plass hvor alle føler seg velkomne uansett hvem man er. Vi prøver å ta vare på folk som kommer, og skape et trygt miljø. Vi skal ikke være en «klubb» for kun én type mennesker. Og det tror jeg vi har klart, avslutter Svein Morten.

ANNONSE