Denne restauranten drives utelukkende av roboter

Mezli er én av mange restauranter i San Fransisco. Den er likevel helt unik. Det er nemlig ingen mennesker som jobber der.

Det var tre studenter – Alex Kolchinski, Alex Gruebele og Max Perham – ved Stanford University som kom på denne idéen, etter at de var lei av at det ikke fantes gode, sunne og rimelige middagsalternativer i området. I stedet for å klage over mangelen på tilbud, bestemte de seg for å gjøre noe med det. Og siden trioen bestod av én programvare- og kunstig intelligens-ekspert, én robotikkekspert og én romfartsingeniør, kom de opp med en løsning som ikke bare dekket behovet deres, men som også åpner opp for nye muligheter i bransjen.

Over 60 000 ulike kombinasjoner

Etter to år og noen millioner dollar stod restauranten Mezli klar. Det skal riktignok påpekes at den ikke er en tradisjonell restaurant, hvor du går inn i et lokale, setter deg ned ved et bord, bestiller mat fra en (robot-)servitør og deretter får maten servert. Den minner mer som en slags blanding av en salgsautomat og en restaurant.

Mezli ser ut som en stor shippingcontainer, og fungerer som et gigantisk kjøleskap. Inne i containeren er det en rekke maskiner som porsjonerer ut ingredienser, putter det i serveringsboller, varmer opp maten og så leverer det til kundene. Menyen består av ulike typer ‘bowls’ – for eksempel kyllingbowls, lammebowls, falafelbowls, vegetarbowls og andre bowls inspirert av middelhavssmaker. Det er også mulig å sette sammen sine egne bowls fra alle ingrediensene som finnes i containeren, noe som gjør at det finnes over 60 000 ulike kombinasjoner. Maten bestilles ved å bruke touchskjermene utenpå containeren, og deretter tar det ikke lange tiden før man får maten. Faktisk kan den tilberede så mye som 75 måltider i timen!

Det skal riktignok påpekes at maten preppes og tilberedes av mennesker før den finner veien inn i containeren. Én gang om dagen får den påfylling av ingredienser. Likevel er det altså maskiner og kunstig intelligens som ferdigstiller de ulike måltidene. Dette er årsaken til at maten kan selges billig – det billigste måltidet koster ikke mer enn 6,99 dollar, noe som tilsvarer omtrent 75 kroner.

Selv om dette konseptet nok ikke representerer fremtiden innen matservering, gjør teknologien at det er mulig å tilby et stort utvalg sunne matretter, som er klare på få minutter, og koster en brøkdel av det det ville kostet på en tradisjonell restaurant.

ANNONSE