– Lyngørsommeren sikrer resten av året

– Ingen tvil om at vi lever av de få sommermånedene vi har, forteller kjøpmann Per Gunnar Pedersen på Lyngørsida, en av øyene som utgjør øyriket Lyngør. Restauranten Pers brygge og dagligvaren Lyngør husholdningshandel er viktige møteplasser for både fastboende og sommergjester.

Lyngør er den gamle uthavna mellom Risør og Tvedestrand, som er så koselig at du ikke tror det før du har vært der, og som gir begrepet «sørlandsidyll» et nytt og dypere innhold. Øysamfunnet er også helt uten biltrafikk. I stedet et det små, trange gangveier mellom de mange husene. Og på sjøen rundt spiller båten den rollen som bilen har på landjorda. Litt sånn Venezia-ish. Derfor er det også med rutebåten at ASKO leverer varene, tre ganger i uka, til kjøpmann Pedersen på Lyngørsida.

På en god sommerdag

I dag finnes det snaut 50 helårs lyngøringer, men i feriemånedene stiger antall øyboere til flere hundre. I tillegg kommer båtturistene som ser Lyngør som et obligatorisk stoppested. Det nyter både dagligvarebutikken og restauranten godt av.
– På en god dag kommer det gjerne et par hundre gjester innom sesongåpne Pers brygge. Det er jo ikke all verden av plass her, og kjøkkenet er lite. Men kokken vår, Peder Trysnes, klarer likevel å trylle frem det ene velsmakende måltidet etter det andre. Heller ikke menyen er stor, men det du kan velge mellom er alt sammen skikkelig godt.
– Mellom 70 og 80 prosent av årsomsetningen kommer fra juli måned alene. Uten sommeren hadde helårsdrift av Lyngør husholdningshandel vært umulig.

Marinedrama

Lyngør er som nevnt en gammel uthavn, som det var mange av langs norskekysten i seilskutetiden. Uten motordrift var det viktig å raskt kunne søke ly for vær og vind, og å få reparert eventuelle skadet på seil og skrog.

Men det var for mer enn vær og vind at enkelte skip – nærmere bestemt fregatten «Najaden» – søkte ly her en julidag i 1812. Da sto nemlig det norgesberømte slaget ved Lyngør. Danmark hadde noen år før blandet Norge inn i Napoleonskrigene, som nå førte til at britiske Royal Navy seilte hele veien inn i sørlandsidyllen for å uskadeliggjøre det dansk-norske fartøyet. 

Men det er lenge siden. Lite minner om kanonskudd og strid i våre dagers Lyngør. Stedet er i stedet bare vakkert, og ble i 1991 – som seg hør og bør – kåret til Europas best bevarte tettsted.

Tredje generasjon

Og det er i én av disse best bevarte bygningene at Lyngør husholdningshandel holder til.
– Det har vært butikk i disse lokalene i 150 år, og jeg er tredje generasjon av vår slekt som driver virksomheten. Det har jeg gjort siden 2017, da familien min og jeg kom tilbake etter 20 år «utaskjærs». Da tok jeg også over restauranten, som forøvrig feirer sitt 25-årsjubileum i år!

Service

For et samfunn uten bil, og med rundt 50 fastboende, sier det seg nesten selv at nærbutikken – som også har en liten kafeavdeling – spiller en særdeles viktig rolle i lokalsamfunnet.
– Vi får mye ros. Det er flere lyngøringer som har sagt rett ut at uten oss – og det at vi kan levere dagligvarer hjem til kundene – så hadde det ikke vært mulig for dem å bo her ute. Slikt varmer!

ANNONSE