Slik velger man riktig kaffetype til kaldbrygget kaffe

Kaldbrygget kaffe er i vinden som aldri før. Ikke bare er det utrolig leskende og smakfullt, men det er også enkelt å lage. Alt man behøver å gjøre, er å la grovmalt kaffe trekke i kaldt vann i 12–24 timer.

Kaldbrygget kaffe har en mildere, rundere og søtere smaksprofil enn varmbrygget kaffe. Avhengig av hva slags kaffetype man velger, vil man imidlertid kunne få svært forskjellige smaksprofiler. Dette er noe man bør ta høyde for når man setter kaldbrygget kaffe på menyen.

Hvilke faktorer bør man ta hensyn til?

Det er spesielt tre faktorer man bør ta hensyn til når man velger hvilken kaffetype man skal bruke til kaldbrygget kaffe: brenningsgrad, foredlingsmetode og opprinnelsesland.

Brenningsgrad

Kaffens sødme varierer i henhold til brenningsgraden. Ettersom sødmen generelt sett er den mest fremtredende egenskapen til kaldbrygget kaffe, er derfor brenningsgraden noe av det første man bør ta hensyn til når man velger kaffe.

Under brenneprosessen er syrlighet noe av det første som utvikles, før det erstattes av sødme og til slutt bitterhet. Mellom- og mørkbrente kaffetyper er derfor søtere enn lysbrente varianter, og av denne grunn har det vært vanlig å bruke mørkere brent kaffe i kaldbrygg. Det er imidlertid fullt mulig å bruke lysbrent kaffe også, men da bør man velge en variant som har naturlig mye sødme.

Foredlingsmetode

Kaffens foredlingsmetode har også mye å si for smaksprofilen. Dette er hvordan kaffen har blitt behandlet etter innhøsting. Her er det to ytterpunkter: bærtørket og vasket kaffe.

Bærtørket kaffe har typisk en søtere og mer kompleks smaksprofil, med mye innslag av frukt. Vasket kaffe er på sin side syrligere, lysere og renere. Det finnes også en rekke foredlingsmetoder som faller mellom de to ytterpunktene, blant annet pulped natural, semi washed og honey processed. Hvilken foredlingsmetode som egner seg best, avhenger derfor av hvilke smaksprofiler man ønsker å få frem i den kaldbryggede kaffen.

Opprinnelsesland

Dersom det er noen helt spesifikke smaksnoter man ønsker å få frem i kaffen, anbefales det å bruke single origin-kaffebønner. Dette innebærer at kaffebønnene er dyrket i én spesifikk region, som gjerne har bestemte særegenheter når det kommer til blant annet jordsmonn, nedbørsgrad og middeltemperatur. Alt dette er med på å påvirke kaffens smak og aroma.

Ønsker man et kaldbrygg med smak av sjokolade, nøtter og karamell, anbefales det å velge en kaffe fra Sør- eller Mellom-Amerika. Ønsker man en friskere, fruktigere og mer floral kaffe, er kaffe fra Øst-Afrika et godt alternativ. Ønsker man en tyngre og kraftigere kaffe med jordlige smaker, bør man velge kaffe fra Sørøst-Asia.

Hvordan skal kaffen serveres?

Hvilken kaffetype som egner seg best, avhenger også av hvordan kaffen skal serveres. Har en kunde bestilt svart iskaffe, uten melk og sukker? Da er det et godt alternativ å velge en lysere og syrligere kaffe. For eksempel kan man velge en lysbrent, vasket kaffe fra Øst-Afrika.

Ønsker kunden iskaffe med melk og sukker? Da bør man velge en kraftigere og mer sødmefull kaffe, slik at kaffesmaken ikke overdøves. For eksempel er det et godt alternativ med en tørket kaffe fra Mellom- eller Sør-Amerika med medium eller mørk brenningsgrad.

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE