7 kraftige og blodrøde viner fra Argentina
Argentina har i lange tider produsert verdens møreste og beste biffer. Den beste ledsager til saftig kjøtt er kraftig og blodrød argentinsk rødvin.
Argentina har klimatiske forhold som er godt egnet for vinproduksjon med Andesfjellene i vest og Atlanterhavet i øst. Mendoza er det mest kjente vindistriktet i landet, og produserer nesten 70 prosent av all argentinsk vin.
Malbec-druen
Malbec – som utgjør rundt 27 prosent av produksjonen – er den mest brukte vindruen. Vindruer ble importert til Argentina tidlig på 1800-tallet før insektet phylloxera ødela Europas vinstokker. Derfor finner vi noen av de eldste Malbec-vinrankene i verden hos Colomé i Salta i Argentina.
Krydret mat, kraftfulle supper og saftig biff
Jeg anbefaler gjerne argentinsk rødvin til krydret mat, kraftfulle supper og til saftig biff eller entrecote. Nedenfor finner du et spennende utvalg.
MASI PASSO DOBLE
Område: Mendoza, Uco Valley
Smaksnotat: Vinen har flott mørk rød farge. Aroma preget av modne mørke bær, litt tørket frukt, med fint innslag av urter og blomster, og hint av fat. Saftig, bløt, med mye bær og frukt. Smak av modne mørke bær og tørket frukt. Fast og litt varm ettersmak med runde tanniner.
Vinen er laget av 85 % Malbec og 15 % Corvina.
Importør: Vingruppen
EPD: 2989655
VERUM PATAGONIA PINOT NOIR
Område: Patagonia, Rio Negro
Smaksnotat: Rubinrød brilliant farge. Saftig, lett krydret bærduft. Aroma av røde bær og roser. Fermentering 50 % hele klaser og 50 % uten stilk. Malolaktisk gjæring på fat. Fyldig og fruktig vin med slanke tanniner og lang ettersmak.
Vinen er laget av 100 % Pinot Noir.
Importør: Vingruppen
Område: Mendoza
Smaksnotat: Tradisjonell vinifikasjon i temperaturkontrollerte ståltanker. Dyp mørkerød. Duft av modne røde plommer og mørk sjokolade. Smak av mørk sjokolade, med tydelig preg av mørke bær, og tydelig preg av ferske druer. Intergrert fatsmak, med myke tanniner.
Vinen er laget av 100 % Malbec
Importør: Interbrands
EPD: 4658175
CLOS DE LOS SIETE
Område: Mendoza
Smaksnotat: Denne vinen har en dyp rubinrød farge, og aromatisk lukt av krydder, plommer og mørk frukt med mineralsk karakter. En frisk, intens og fyldig vin med god struktur og lang ettersmak.
Vinen er laget av 54 % Malbec, 18 % Merlot, Cabernet Sauvignon, 8 % Syrah og 4 % Cabernet Franc.
Importør: Vinetum
EPD: 1192202
COLOMÈ AUTÈNTICO MALBEC
Område: Calchaqui Valley
Smaksnotat: Dyp blårød, nesten sort, med lilla skjær i kanten. Aroma av elegant krydder og friske blomster. Rik smak av sort og rød frukt med frisk syre. 10 måneder på ståltank og 10 måneder i flaske.
Vinen er laget av 100 % Malbec.
Importør: Stenberg & Blom AS
EPD: 5005426
LUIGI BOSCA MALBEC RESERVA
Område: Mendoza, Vistalba Valley
Smaksnotat: Denne vinen har en dyp rubinrød farge og aromaer av modne røde bær, krydder og sort pepper. Den innledningsvise smaken er intens, men kompletteres med sødme og bløte tanniner. Dette er en vin med god fylde og struktur.
Vinen er laget av 100 % Malbec.
Importør: Vinetum
EPD: 1637628
HERFORD MALBEC RESERVA
Område: Mendoza
Smaksnotat: Intens rød farge med innslag av lilla. Aroma av plommer, bjørnebær og vanilje. Fyldig, fruktig og rund med bløte tanniner.
Vinen er laget av 100 % Malbec.
Importør: Eurowine AS
EPD: 5377775
Henrik Gjerding
Fagansvarlig vin- og brennevin i ASKO Servering.
Henrik har fagbrev kokk og servitør fra Hotel Continental i Oslo, i tillegg til arbeidserfaring som kokk fra Frankrike og Østerrike. Han har delartium fra Christiania Gymnas og 3-årig utdannelse ved BI med Bachelor of Management. Han er også sommelier fra Gastronomisk institutt, Universitetet i Stavanger.
Henrik har arbeidet nesten 13 år i Haugen-Gruppen; de siste årene som Brand Manager for vin. I 2013 gjennomførte han Leadership in Action ved BI, Oslo, og juni 2019 tok han Serviceledelse ved Høyskolen Kristiania. Fra 2017 har Henrik vært styremedlem i Norsk Restaurant Skole, Oslo.