Lite salt i brød

- Grovbrød kommer i gjennomsnitt ut i samsvar med Saltmålet, og ingen av de grovbrødene Forbrukerrådet testet lå over saltkravet i Nøkkelhullsmerkingen. Det viser at norsk bakerbransje har tatt ansvar og fulgt opp forpliktelsene i Saltpartnerskapet, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Forbrukerrådets rapport over utviklingen i saltinnhold i mat fra 2011 til 2017 viser saltinnholdet i flere matvaregrupper. Ikke alle grupper kommer like gunstig ut som grovbrød-kategorien.

Saltinnholdet i brød har stor betydning

For bakerbransjen har reduksjon av salt i brød vært svært viktig fordi dette er den matvaregruppen hvor saltreduksjon vil ha svært stor betydning fordi norske forbrukere spiser mye brød.

- Det er lite salt i brød, men mengden brød vi spiser gjør at brødet betyr mye i forhold til det totale saltinntaket. Bransjen tar derfor sitt ansvar overfor forbruker, noe Forbrukerrådets rapport dokumenterer. I og med at grovt brød og grove kornprodukter er sterkt anbefalt for å ha et sunt kosthold, må også saltinnholdet ned. For kutter en ned på det grove brødet i kostholdet, kutter en også ned på viktige næringsstoffer og sykdomsforebyggende fiber. Nå har bakerbransjen hjulpet forbrukerne til å spise enda sunnere, opplyser Nordbø.

Saltpartnerskapet forplikter

Avtalen om saltreduksjon i maten ble inngått mellom myndigheter og matvarebransjen 5. oktober 2015. Det såkalte Saltpartnerskapet forplikter bransjen til å jobbe for å redusere saltinnholdet i produktene de tilbyr. Saltpartnerskapet er ett av flere tiltak for å redusere nordmenns saltinntak med, og 15 % innen 2018 og 30 % innen 2025.

ANNONSE