Oscarsborg Hotel & Resort: – Bruk er det beste vern

Øyas dramatiske historie griper nærmest tak i deg i det du går i land, etter 10 minutters fergeferd fra Drøbak og fastlandet. Oscarsborgs militære identitet er fremdeles tydelig til stede, 10 år etter at Kystartilleriet formelt ble avviklet på samme sted. – Det er et privilegium å kunne drive hotell på et sted som dette, konstaterer hotelldirektør Monica Grønvoll Aaen.

Ønsker du å legge kurset eller konferansen til et sted litt utenom det vanlige, bør du ta en titt på Oscarsborg Hotel & Resort. Her kan du kombinere moderne fasiliteter med unik historie og like unike omgivelser. Middagen kan du innta i en 169 år gammel festning, med alle rettigheter!

– Hotelldriften vår foregår i sju ulike bygninger. «Hovedkvarteret» er her på «Forpleiningen», den tidligere befalsmessen. Det er her kjøkkenet er, og det er her som frokost, lunsj og de fleste middager serveres, forteller hotelldirektør Aaen.

 Fergen går mellom Drøbak og festningen sommer som vinter. Om sommeren legger også Baronen og Baronessen til kai, på sin ferd fra Aker Brygge. Har du lyst og varme klær, kan du også kjøre RIB hele veien fra Oslo.

Historisk sus

Festningsanlegget Oscarsborg i indre Oslofjord består av flere batterier og befestninger. Selve hovedfestningen, den som vi i dag forbinder med navnet Oscarsborg, ble bygget på Søndre Kaholmen i 1848. Oscarsborg er mest kjent for den dramatiske natten til 9. april 1940, da en resolutt oberst ved navn Birger Eriksen kommanderte senkningen av den tyske angrepskrysseren «Blücher». Aksjonen sikret konge og regjering et ekstra døgn til å komme seg i sikkerhet. Etter krigen fortsatte Kystartilleriet sin virksomhet på anlegget, helt frem til vårt århundre.

Det er nettopp i de gamle befals- og elevforlegningene til Kystartilleriets befalsskole at de 89 hotellrommene befinner seg i dag.

– Som alle fikk nye bad i 2016. Vi har arbeidet kontinuerlig med oppgradering siden vi overtok, forklarer Monica G. Aaen.

Historisk mulighet

Oscarsborg Hotel & Resort flyttet inn på festningen få år etter at Kystartilleriets skolevirksomhet opphørte i 2002. Samarbeidet mellom Forsvarsbygg nasjonale festningsverk og Oscarsborg Invest AS startet i 2004, da en visjonær Tony Eide så mulighetene som kunne åpne seg for et nytt marked på historisk grunn. Ti år senere inngikk samarbeidspartnerne en ny leieavtale, for 15 nye år, med opsjon på 5 til.

I 2015 ble Oscarsborg Hotel & Resort en del av De Historiske – hotel & spisesteder, sammen med tradisjonsrike Reenskaug Hotel i Drøbak, som drives av samme eier.

– Vi liker å være uavhengige, men på samme tid er det bra å være en del av noe større. Medlemskap i De Historiske setter krav til historieformidling, vertskapsrollen og matfilosofien, noe som har hjulpet oss til å fokusere enda mer på det som gjør oss unike, sier Monica G. Aaen.

I 2016 tok Oscarsborg Invest AS også over driften av Festningen Hotel & Resort på Kongsvinger festning. Sammen markedsfører gruppen seg nå som Festningshotellene.

Sesongvariasjon på en øy

Å drive hotell på en øy krever sin logistikk. Alle varer blir levert på brygga i Drøbak, og derfra må hotellpersonalet gjøre resten. Først skal alt lastes over på fergen, før det skal tas i land igjen på brygga på Oscarsborg. Deretter er det jekketraller og traktor som gjelder.

Dessuten opplever Oscarsborg Hotel & Resort store og til dels brå sesongvariasjoner, selv om lavsesongen i følge hotelldirektøren blir stadig kortere.

– I høysesongen er vi 70 personer på lønningslista. Nå vinterstid er vi 8. Det betyr at vi alle er som poteten, og må kunne brukes til alt, avslutter hotelldirektøren, før hun haster ut i kulden for å gjøre klart til ettermiddagens rebusløp i festningstunnelen!

ANNONSE