En gang gjest – alltid gjest

Har du kjørt riksveg 4 mellom Gjøvik og Oslo, er sjansen stor for at du har besøkt Lygnasæter. Stedet er en miks av pølsestopp, skidestinasjon, hotell og mye mer. Og i sommer blir det operafest.

– Vi har det beste tilbudet hele året, smiler Elisabeth Seigerud Øverlier, som driver etablissementet sammen med husbond Trond. – Vi er små nok til å «skreddersy», og store nok til å kunne tilby noe til alle

Sju dager i uka

SMAKmagasinet ankommer Lygnasæter en iskald internasjonal kvinnedag. Solen skinner over et hav av snø, og over 25 mil med velpreparerte løyper. I det vi entrer Hadelands mest besøkte kro – Lygnasæter kro – ser vi Elisabeth fare gjennom lokalene, på vei til rollen som resepsjonsvert på Lygnasæter Hotell.
– Det blir litt som å drive en gård, dette her. Vi jobber sju dager i uka, og hele familien er involvert.

Litt av alt

Lygnasæter er altså litt av alt, og en institusjon i bransjen på Hadeland. Som hotell og kurs- og konferansested trekker Lygnasæter kunder fra lokalt og regionalt næringsliv. Som bensinstasjon og kiosk er Lygnasæter et sted for å lade, enten det gjelder strøm, bensin eller kaffe og boller. Som kro er Lygnasæter kjent for fyldige porsjoner med velsmakende tradisjonskost. Funksjonen som vinterdestinasjon har vi allerede nevnt, men også sommerstid er Lygnasæter et utmerket utgangspunkt for å oppdage en svært vakker del av landet vårt. Du kan jo starte med en dukkert i Lygnavannet – som bokstavelig talt ligger utenfor døra – før du kanskje tar turen til Kistefos for litt påfyll av kunst. Ligger bare halvtimen unna.
Samtidig gjør plasseringen ved riksveien at Lygnasæter har stamgjester fra Asker i sør til Lillehammer i nord.

Lang tradisjon

Det første serveringsfremstøtet ble gjort på 1950-tallet, med en liten kafe i den tidligere bestyrervillaen til gamle Lygna Sagbruk. Tiåret etter ble det både kafeteria og bensinstasjon. Elisabeths familie kjøpte stedet i 1971, og da ble det ny og enda større kafeteria. Og fem år etter åpnet selve hotellet.

Spoler vi snaue 30 år frem, kommer vi til en verdensomspennende pandemi. Og da ble Elisabeth og Trond selv drivere.
– Det var jo mildt sagt spesielt. Avlysningene strømmet inn. Hyttefolket, som er svært viktige for oss, ble borte over natten. Heldigvis har vi så mange ben å stå på at det gikk greit likevel.

Neste generasjon

Tredje generasjon på Lygnasæter er allerede involvert. På distanse, siden begge sønnene har studert bransjerelaterte fag i det europeiske utland og jobber nå for tiden i København og London. Innimellom kommer de hjem og hjelper til på Lygnasæter.
– Generasjonsskifter burde vært et eget fag, påpeker Elisabeth. – Det må få ta den tiden det trenger, slik at neste generasjon kan få vokse seg inn i drift og kommende roller.

Morgenopera

Har du planer for 10. juni? Hvis ikke, burde du ta turen innom Lygnasæter. Da blir det soloppgangsopera til frokost, ved Lygnavannets bredd. Det er Operafestivalen i Røykenvika som tar turen ens ærend for å hylle de vakre omgivelsene.
– Vi satser på sol, og håper på 300 gjester. Minst. Avslutter Elisabeth Seigerud Øverlier.

ANNONSE