ASK: Liten spekematprodusent med sterk vekst

+
Anne Marte og Kristoffer Evang.

Målet var å leve det gode liv på landet da kunstnerekteparet Anne Marte og Kristoffer Evang kjøpte Ask gård på Jevnaker i 2011. Men det gode liv kan være så mangt, og for de to ble det etter hvert å bytte ut pensler og palett med spekematproduksjon.

Gården Ask ligger vakkert til med flott utsikt og nærhet til Nordmarka. Den gode beliggenheten gjorde i sin tid at den ble ombygd til pensjonat for kondisjonerte hovedstadsborgere. Så ble pensjonatet etter hvert passé, gjestene fant andre steder og driften ble lagt ned. Bygningene sto tomme i flere år, forfallet satte inn – helt til Anne Marte og Kristoffer så mulighetene og startet en omfattende renovering.

Det begynte på stabburet

– Det var ingen liten jobb, men det var også et morsomt prosjekt å ta fatt på, forteller Kristoffer. – Etter et par år ble det rom for å gjøre noe annet. Vi er glade i mat og opptatt av å bruke rene råvarer. Vi hadde en idé om å lage pølser og spekemat helt uten tilsetningsstoffer. I 2013 var stabburet på gården ferdig oppusset, og der var det god plass til å produsere både pølser og spekemat.
– Vi prøvet og feilet, og lærte masse under prosessen. Vi savnet den sydlandske spekematen hvor råvarene og håndverket er i fokus, sier Anne Marte. – Det var utrolig spennende å jobbe med dette, og gode tilbakemeldinger på det vi produserte inspirerte oss til å lære enda mer om faget. Vi var på mange studieturer bl.a. til Italia hvor vi fikk masse nyttig kunnskap. Målet var å omsette dette i produkter laget av norske råvarer med italiensk kvalitet på smak.

Rene råvarer og god smak

– På ASK er vi lidenskapelig opptatt av kvalitet og dyrevelferd. Vi mener god dyrevelferd er første steg i arbeidet med å produsere kvalitetsmat. Vi er Norges eneste produsent av spekemat uten kunstige tilsetningsstoffer som nitrat og farge. Men det viktigste er at maten vi lager skal smake godt.

Nytt produksjonsanlegg

– Etter mye prøving og feiling følte vi at kvaliteten var god nok til at vi ville forsøke å selge produktene våre. Kanskje kunne det bli noe å leve av? Jeg tok med meg noen pølser til delikatessebutikken «Gutta på Haugen». Responsen var positiv. De ville ha hele det første partiet på 40 kilo, forteller Kristoffer.
– Dette var selvfølgelig en veldig inspirerende opplevelse! Siden gikk det slag i slag. Stabburet ble raskt for lite, og i 2014 fikk vi nye produksjonslokaler på 160 kvadratmeter. Så måtte vi få flere med på laget, produksjonen økte enda mer, og i 2021 flyttet vi inn i et nytt lokale på 1200 kvadratmeter!
Det har også skjedd mye på råvaresiden. Vår første bestilling var 3 økologiske griser fra Ramme gård. I dag har vi avtaler med 12 bønder som sørger for at tilgangen på råvarer er god, også for fremtidig vekst, sier Anne Marte og Kristoffer Evang.

Også i serveringsmarkedet

– Det er flere spennende produkter fra Ask som nå er tilgjengelig hos ASKO Servering, forteller kategoriansvarlig Jonas W. Andersen.
– NorgesGruppen og ASKO har satset målbevisst på å utvide tilbudet av lokalmat. Lokale produkter er viktige for både kundene i serveringsmarkedet og for ASKO, og vil fortsette å være et satsingsområde i tiden som kommer.
Å støtte opp om lokalmatprodusenter er for oss en måte å bidra til å styrke matnasjonen Norge. Både fordi det betyr lokale arbeidsplasser og bedre ressursutnyttelse, samtidig som det representerer en bærekraftig matproduksjon. For serveringsmarkedet gir det å løfte frem lokalmat på menyen mange muligheter. Jeg oppfordrer derfor alle til å se nærmere på hva som finnes av lokale spesialiteter i ASKO-sortimentet, sier Jonas W. Andersen.

Les mer om ASKO Serverings lokalmattilbud her:

ANNONSE