Sykkel ble nøkkel i svenske fjell og skoger

Vinterdestinasjonen Kungsberget økte sommerbesøket med 60 prosent ved å satse på to hjul i svingen, og ned fjellskrenten.

Seks og en halv time til høyre for hovedstaden ligger Järbo, et lite tettsted i Sandviken kommune. Folketallet her ligger et sted mellom 1500 og 2000, men i vintersesongen øker menneskemengden betraktelig. Nå har også sommerhalvåret fått samme effekt, mye takket være sykkel.

Fjellandet Sverige?

I fjellandet Norge er fjellsykling en etablert syssel, med både Golsfjellet og Geilo som to av talløse gode eksempler. Litt mer havnivånære Nissedal i Telemark markedsfører seg som terrengsyklistenes mekka – hvis det er lov å si – og byr på alle vanskelighetsgrader for tohjulsentusiastene. Nå har svenske Kungsberget satset på det samme, med stort hell. Ja, hele Sverige snakker sågar om en «outdoor-trend».

Kungsbergets stedsleder Johnny Jernqvist forteller i en pressemelding om mye åtgaum fra førstegangsbesøkere, og ros både fra ferske og modne terrengsyklister for trasésatsingen.

Fart og heseblesende spenning

Tre nye sykkelstier ble anlagt før årets sommersesong, for å sikre riktig flora av vanskelighetsgrader. For grensetestende syklister er det nok de 14 utforsykkelrutene som trekker mest. For akkurat som i norske Trysil sitter man seg her til fjells via skiliftene, og raser nedover igjen på vekselsvis ett og to hjul, alt etter hva remmer, tøy og nerver kan holde. Hvorvidt det er lagt opp til After Bike etter endt dyst sier pressemeldingen forøvrig ingenting om.

Ekstrem effekt

Satsingen har altså båret frukter. Under fjorårets sommersesong var det dagssyklistene som dominerte, men i år valgte syklistene å overnatte. Som første til en beleggøkning på rundt 60 prosent for Kungsbergets Leisure Facilities.

Og satsingen skal bare fortsette. Biking Gästrikland er allerede et begrep i området, og stadig nye traséer skal knytte nabokommuner sammen i et interkommunalt sykkelnett.

ANNONSE