Engelsk musserende vin til norsk nasjonalfest!

+
I denne artikkelen har Fagansvarlig for vin og brennevin hos ASKO Øst, Henrik Gjerding, plukket ut noen utvalgte Engelske musserende viner som du finner hos ASKO.

17. mai er en festdag født i stjernetegnet «Boblene» – det skal poppes korker, bruses og perles på en slik dag. Engelsk musserende vin har stjålet mye av oppmerksomheten som tidligere har vært forbeholdt champagne, cremant og prosecco. Jordsmonnet i syd-England tilsvarer de beste franske områdene for musserende vin og engelske musserende viner er nå prisbelønte.

Romerne introduserte vindyrkingen til England, og frem til 1500-tallet var det engelske klostermunker som kunne den ønologiske kunst. Etter reformasjonen ble vinrankene i stor grad rykket opp og folk drakk mer øl. Nyplantingen av vinranker i England har derfor et dypt historisk ekko. Engelsk musserende vin er kommet for å bli – og er knakende syrlig og frisk. Gratulerer med dagen! Hurra! Og skål! … eller kanskje «cheers»?

Oxney Estate Rosé

Oxney Organic Estate produseres i Beckley, East Sussex sørøst i England. Vinen er biodynamisk og av ypperste kvalitet. Jordsmonnet er fossil sjøbunn og kalkholdig leire. Druene er plukket og selektert for hånd. Vinen spontanfermenteres og modnes i ståltank. Annengangsgjæring i flaske (champagnemetoden). Min. 24 mnd. flaskemodning før dégorgering.

Denne musserende vinen har aroma av epler, lime og mineraler. Fargen er lakserosa. Smaken er eksklusiv og fyldig med aroma av røde epler. God konsentrasjon og lengde. Avslutning med lime og mineraler.

 • Druer: 25 % Chardonnay, 25 % Pinot Noir, 25 % Pinot Meunier, 25 % Seyval Blanc
 • Distrikt: East Sussex, Rye
 • Sertifisering: Biodynamisk
 • Importør: Non Dos
 • Epd nr: 5306816

Henners Sparkling Brut NV

Produsert ved East Sussex sør i England. Her benyttes tradisjonell sjampanjemetode for produksjon.
Vinrankene har det optimale mikroklima påvirket av nærheten til havet, lavtliggende områder (kun 24 moh.) og solrike sørvendte bakker.

Når du heller vinen i glasset er fargen lys strågul. Fantastiske bobler. Smaken er en konsentrert aroma av pære og sitrus med frisk ettersmak.

 • Druer: 40% Chardonnay, 35% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier
 • Distrikt: Hampshire
 • Importør: Best Cellars
 • Epd nr: 5758792

Black Chalk Classic 

Denne musserende er produsert i Hampshire-distriktet. Jordsmonnet er mye preget av kalk og skifer, noe som setter preg på vinen. Den er produsert ved at hoveddelen er gjæret på ståltank, og en del i gamle eikefat. Vinen ligger to år på gjærcellene før dégorgering.

Fargen i glasset er lys gul. Duften er elegant med aroma av lett gjærbakst, grønne epler og hvite fersken. Smaken er presis og stram, mineralitet, fin syrlighet og god, finboblet mousse. Gjærbakst. Kompleks, presis og stram, lang ettersmak, tørr.

 • Druer: Chardonnay 45%, Pinot Meunier 32%, Pinot Noir 23%
 • Distrikt: East Sussex
 • Importør: Excellars AS
 • Epd nr: 5891171

Bolney Estate Cuvée Rosé Brut

Vinmarken og jordsmonnet hos denne produsenten er lik det som finnes i Chablis, og resultatet er noe av det ypperste man kan finne i England. Jordsmonnet består hovedsakelig av sand, sandslam, siltstein og leire. Druene plukkes for hånd. Tradisjonell vinifikasjon med annengangsgjæring på flaske. Dette setter sitt preg på den musserende vinen.

I glasset har den lys rosa farge med markante, små bobler. Duft av brødbakst, markjordbær og sitrus. Ren og delikat floral smak med balansert syre. Elegant, lang og fruktig ettersmak med hint av røde epler.

 • Druer: 100% Pinot Noir
 • Distrikt: South Downs, ikke langt unna sydkysten av England
 • Importør: Engelstad
 • Epd nr: 5247085

Gusbourne Brut Reserve

Gusbourne Estate ligger i Kent, sørøst for London. Vinrankene er lange grønne enger med godt jordsmonn med preg av skifer og kalk. Vinen fermenteres i temperaturkontrollerte ståltanker, mens en liten andel er fermentert i gamle eiketønner for å tilsette kompleksitet.

Fargen på vinen er lys gullgul. I glasset finner du duft av rød frukt som kirsebær og jordbær, med hint av fersk bakst med kanel og krydder. Smaken har et fint preg av sitrus, og er ren og frisk med toner av steinfrukt. Lang avslutning med mye smak.

 • Druer: Chardonnay 77%, Pinot Noir 14%, Pinot Meunier 9%
 • Distrikt: Kent
 • Importør: Heritage Wines AS
 • Epd nr: 5950886
ANNONSE