Nytt varslersystem skal avsløre matfare

En internasjonal organisasjon av vitenskapspersoner og ekspertise innen mattrygghet vil gjøre det lettere for ansatte i næringsmiddelindustrien å varsle anonymt om helsefarlige produkter fra egen bedrift.

Ansatte som varsler om dårlig praksis på egen arbeidsplass, går ofte en utrygg fremtid i møte. Eksemplene er mange, tross et forsterket lovverk som skal beskytte varslerne. Utfrysing, meningsløse arbeidsoppgaver eller regelrett oppsigelse er blant «virkemidlene» arbeidsgiver kan bruke for å hevne seg på varslere, ifølge de som har opplevd prosessen på kroppen. Det er denne «varslerhevnen» organisasjonen Global Harmonization Initiative (GHI) sier de vil til livs. Organisasjonen – som består av vitenskapskvinner- og menn som på frivillig basis jobber for sterkere lovverk for mattrygghet verden over – har nå laget et felles, digitalt og anonymt varslersystem. Her skal ansatte i næringsmiddelindustrien kunne varsle trygt om produkter som av mikrobiologiske, kjemiske eller rent fysiske grunner kan føre til helsefare for forbruker.

Fokus på enkeltpersoner og anonymitet

GHIs varslingsteknologi er altså ikke laget for bedrifter som vil varsle om problemer som oppdages i produksjonen. Systemet er helt og holdent laget for enkeltpersoner som jobber i industrien, og som oppdager ting som «skurrer» – og som av frykt for represalier ikke ønsker å ta problemene opp med bedriften direkte. På skjemaet blir varsleren blant annet minnet på at hun eller han ikke må ta med detaljer i varselet som kan brukes til identifikasjon. Man blir også oppfordret til å unngå å bruke teknologi som eies av bedriften når man varsler.

Men hva med Mattilsynet?

Spør du kanskje. Og ja; Mattilsynet vil får bekymringsmeldingen fra GHI, om sistnevntes fagfolk mener at det er hold i bekymringen. Mattilsynet vil utrede problemet på vanlig måte.
Nå er jo Norge kjent for å ha rimelig bra kontroll på mattrygghet, men også her i gamlelandet er det behov for et slik system, sier en av tre norske, anonyme representanter for GHI til nettstedet Matindustrien.

 

ANNONSE