Årets første og største møteplass for Horeca-bransjen

+
En rød tråd på årets messe vil være matsvinn. Messesjef Konrad Sel er her avbildet med Anne Marie Schrøder (t.v.) og Anne-Grete Haugen fra KuttMatsvinn.

Fagmessen Østlandske Storhusholdning arrangeres 6. og 7. oktober i Vikingskipet på Hamar. Messen har siden 1996 etablert seg som en viktig møteplass for leverandører til hele Horeca-markedet på Østlandet, og årets messe blir viktigere enn noen gang.

– NHO Reiseliv har uttalt at dette er årets første og største møteplass for bransjen etter pandemien, sier messesjef Konrad Sel til SMAKmagasinet. – Årets messe kommer til å bli en rekordstor utstilling, til tross for en tøff situasjon for bransjen. Det blir spennende, og jeg gleder meg skikkelig!

Fagmessen arrangeres annethvert år, og er et samarbeid mellom NHO Reiseliv Innlandet og Utstillingsplassen Messer AS.
– Tilbakemeldingene vi får fra utstillere er at det er en unik mulighet til å møte kunder på ett og samme sted. Det er både tidseffektivt og lønnsomt for utstillerne, mener Sel. – Vi har passert 100 utstillere i år, noe som er ny rekord. Målet vårt var å fylle halve Vikingskipet, men nå nærmer vi oss 23. Og det er fortsatt mye plass igjen, så vi tar imot flere påmeldinger!

Fra Hamarhallen til Vikingskipet

Sel forteller at det har vært krevende å planlegge messen, ettersom det har vært en viss usikkerhet om når AS Norge åpner igjen.
– Vi tok en strategisk beslutning i fjor om å flytte fra Hamarhallen til Vikingskipet, for å imøtekomme eventuelle krav til avstand, antall besøkende og andre restriksjoner. Hamarhallen var en intim og intens messe som folk likte, og det skal vi videreføre, bare med økt smittevern, sier Sel.

Messen går over to dager, og agendaen er omtrent den samme for begge dagene. På denne måten trenger man bare å delta én dag.
– Vi er derfor overbevist om at vi kan kjøre et så normalt opplegg som mulig uten begrensninger i antall besøkende, mener Sel. – Vi har følt, og føler fortsatt, at sannsynligheten for en normal messe blir sterkere og sterkere.

Pandemien påvirker

Et av fokuspunktene på årets messe vil være hvordan man kan gjenreise bransjen etter pandemien.
– Den første dagen kommer Kristin Krohn Devold og åpner, og deretter kommer det flere store aktører som vil snakke om hvilke forventninger vi har til gjenåpning, hva som er viktig fremover og hvorvidt vi er gjennom pandemien. Jeg har ikke lyst til å si noe mer om hvem andre som kommer, men det er noen ordentlige tungvektere, sier Sel lurt. – Det er nok mange som vil slite i lang tid fremover, og jeg vil derfor sette fokus på at krisesituasjonen ennå ikke er over. Jeg skal jobbe beinhardt for at de bedriftene som fortsatt sliter får oppmerksomhet.

Pandemien har gjort at renhold og hygiene har blitt viktigere enn noen gang, og det kommer også til å være en viktig del av messen.
– Utstillerne har fornyet seg som resultat av pandemien, spesielt med tanke på renhold og fotavtrykk i bransjen, sier Sel. – Flere utstillere vil for eksempel ha større fokus på rengjøringsartikler, både personlig hygiene og rengjøring av restauranter og større områder. Et par utstillere kommer for eksempel til å stille med roboter og selvgående rengjøringsenheter for større arealer.

Med matsvinn på agendaen

En rød tråd gjennom hele fagmessen kommer til å være å redusere matsvinnet i bransjen.
– Sammen med Matsentralen i Innlandet har vi gjort en avtale med KuttMatsvinn 2030 om å omfordele overskuddsmat. Vi har også gjort en avtale med Ragn-Sells om riktig sortering av retur og avfall. I tillegg kommer vi til å be utstillere om å bestille inn mat i riktig kvanta, sier Sel. – På denne måten håper vi på å redusere matsvinnet, bli flinkere på kildesortering og samtidig kunne omfordele overskuddsmat. Vi tar opp tråden på neste messe, slik at vi får fremdrift. Også håper vi selvfølgelig at de besøkende ser og lærer av de beste i klassen, og kan ta med seg inspirasjon og konkrete tips hjem!

Matsvinn vil også være et element i konkurransene som arrangeres på fagmessen. Blant annet vil det være fokus på å utnytte råvarene maksimalt.
– Vi bygger et konkurranseområde på messen hvor konkurransene skal foregå, sier Sel. – Den første dagen skal vi kåre den beste innenlandskokken, og da kan alle delta. Den andre dagen er konkurransen spisset mot lærlinger og rekrutter. Vi har også en ny konkurranse i år for servitører.

Etter å ha flyttet messen til Vikingskipet, har de fått mer plass enn tidligere. Dette har gitt nye muligheter.
– Vi har blant annet invitert leverandører innen vin, øl og sprit til en egen «møteplass innen møteplassen», og har fått over 30 utstillere så langt, sier Sel. – Dette er første gang vi har fokusert på drikkesegmentet, og responsen har vært knallbra!

Håper på positivitet og optimisme

Sel ønsker at fagmessen skal bli en positiv gjenoppstart av AS Norge.
– Jeg håper vi får tilbake optimisme, og at vi ansvarliggjør de som fortsatt må yte hjelp til en næring som kommer til å slite i lang tid fremover. Det er nok det viktigste for min del, sier Sel. – Men jeg håper jo også at både utstillere og besøkende lærer noe om matsvinn og hva man kan gjøre for å forbedre fotavtrykket sitt. Og ikke minst: Jeg håper at man får den gode samtalen mellom utstillere og besøkende!

ANNONSE