Unik mulighet med unike råvarer: Bli Chef in Residence på Træna!

+
Nærkontakt med råvarene

Er du kokk med sans for sjømat? Ønsker du å jobbe med det ypperste av hva det norske havgapet har å by på? Da bør du søke deg til Træna, og ordningen Chefs in Residence.

– Å jobbe på Træna var en eventyrlig erfaring, sier danske Jonas Lorentzen, som til daglig jobber med ny, nordisk, historisk mat – i metropolen London. Eller det vil si, ikke akkurat nå.
– Jeg har vært litt «flyktning» i Norge under pandemien, ler Jonas, på facebook-telefon i bil på vei til nye oppdrag. Som kan være litt av hvert. Jonas Lorentzen jobber både som privatlærer i mat og helse, arbeidslivsfag og musikk. Og som frilanskomponist for store Hollywood-produksjoner – når han ikke lager gourmetmat. På Træna var han «Chef in Residence» under vinterfestivalen «Ta Træna med Storm» i februar 2020, og han deltok også i en Workation-week rett før pandemien lukket landet ned. Dermed har han prøvd ut Træna på litt ulike måter.

Men tilbake til Træna

– Du føler deg veldig godt ivaretatt av hele lokalsamfunnet. Folk stiller gjerne opp hvis du trenger hjelp, og er ikke redde for å ta i et tak, fortsetter Jonas.
– En dag ønsket vi å eksperimentere med serveringsmetoder. Da var lokalfolket raske med kreative innspill og ideer. Og så brukte vi alt fra skjell til steiner som «tallerkener» for de ulike rettene. Det ble kjempetøft!
Jonas Lorentzen var også kjempefornøyd med tilretteleggingen fra organisatorens side – Træna kommune via utviklingsprosjektet Tenk Træna.
– Alt var godt organisert og fungerte sømløst. Kommunens prosjektleder Moa Björnson passet godt på oss, forteller Jonas.
– Et opphold på Træna anbefales på det sterkeste; ikke minst på grunn av råvarene, som var en fryd å jobbe med. Her oppdaget jeg trøffeltang for første gang. Et utrolig produkt. Trøffeltangmajones er veldig godt, fant vi ut!

Flyttet til Træna

En som indirekte har jobbet med Chefs in Residence, er Anders Budde, som endte med å flytte for å jobbe med tang.
– Jeg har ikke vært direkte med i residence-prosjektet selv, men har flyttet til Træna som et resultat av det. Zoe Christiansen fra Northern Company var en av de første deltakerne i Artist in Residence-prosjektet (Chefs in Residence er en del av Artist in Residence, red.anm.), som for henne handlet om tang og mat. Jeg kom til Træna første gang for å høste tang med henne – noe jeg har gjort i over 3 år nå – og som førte til at jeg kjøpte et hus her.

Interessert?

– Chefs in Residence-prosjektene ser litt forskjellige ut fra gang til annen. Vi prøver å skreddersy opplegg som gjør at lokale spisesteder, arrangementer og aktiviteter kan få synergier ut av at det kommer gjestekokker som vil lære fra de lokale og samtidig bidra til nye matopplevelser på øyene våre, sier Moa Björnson til SMAKmagasinet.
– En minnerik opplevelse var da vi hadde michelinkokken og verdensmester i sushi Vladimir Pak – fra Omakase – på besøk på Selvær i Træna. En helt uforglemmelig opplevelse å spise førstklasses sushi i gymsalen på Selvær skole!
– Den som er interessert i et Chefs in Residence-opphold kan gjerne søke. Vi matchmaker søkere med passende arrangementer, lokale spisesteder, overnattingssteder og andre aktører, avslutter Moa Björnson

ANNONSE