Smaksopplevelsen blir påvirket av virtuell virkelighet

Forskere ved universitetene i Aarhus og York gjennomførte nylig en studie hvor de undersøkte hvilken effekt virtuell virkelighet (VR) har på smaksopplevelsen.

Studien bestod av 32 deltagere som fikk servert to kopper med kaldbrygget kaffe. Kaffen skulle drikkes mens de hadde på VR-briller. På skjermen i brillene fikk kaffen forskjellig farge, og forskerne undersøkte deretter hvordan deltagerne oppfattet smaken på kaffen. Artikkelen ble publisert i tidsskriftet Frontiers in Psychology.

Studiens resultater

Kaffen i begge koppene ble servert svart, og hadde derfor den samme fargen i virkeligheten. Ingen av kaffekoppene var tilsatt melk, og den eneste forskjellen var hvor mye søtningsmiddel kaffen inneholdt. På skjermen i VR-brillene fikk imidlertid kaffen ulik farge: én kopp hadde svart kaffe, mens den andre var lysebrun i fargen – altså «tilsatt melk».

Til tross for at kaffen var omtrent den samme, oppfattet deltagerne likevel den lysebrune kaffen som fyldigere, og 20 % mer kremet enn den svarte kaffen. Årsaken til dette er at vi har en forventning om at lysebrun kaffe inneholder melk eller fløte, og denne forventningen gjør at smaksoppfattelsen vår endrer seg. Derfor trodde deltagerne at den lysebrune kaffen faktisk inneholdt melk.

Disse forskningsresultatene kan ha praktiske anvendelser for mat- og drikkevareprodusenter. Kanskje vil det en gang i fremtiden bli mulig å tilsette «virtuell fløte» til kaffen, slik at man kan redusere antallet kalorier man får i seg, men likevel få den samme smaksopplevelsen. Dette vil i så fall også kunne anvendes for å redusere inntak av sukker, salt og fett, med en «virtuell krydring» av mat og drikke. Studien fremhever også ulike måter virtuell virkelighet kan benyttes til multisensorisk forskning.

ANNONSE