Det produseres for lite melk

De siste to årene har melkeproduksjonen i Norge hatt en nedgang. Før koronapandemien inntraff, ble mange norske bønder betalt for å slutte å produsere melk. Men under pandemien har melkeforbruket gått opp, og det produseres nå for lite melk.

Vanligvis blir norske kyr melket 10 måneder i året. Nå må de imidlertid melkes 12 måneder i året, for å dekke den økende forespørselen etter melk og meieriprodukter.

Overraskende endring

I mange år har nordmenn drukket mindre og mindre melk. Det ble derfor anslått at vi kom til å drikke mindre melk i 2020 enn i 2019. Produksjonen ble derfor nedskalert, noe som gjøres ved at staten kjøper kvotene til melkebønder.

Så kom pandemien, og nordmenn begynte å drikke mer melk og spise mer meieriprodukter. Johnny Ødegård, konserndirektør i Tine, tror dette er fordi man søker til trygge, kjente produkter i en ellers usikker hverdag. I tillegg tilbringer vi nå mer tid i hjemmet, og spiser flere måltider hjemme.
– Det har vært en krevende situasjon. Vi regnet med å selge mindre melk i 2020 enn i 2019, og derfor tok vi ned produksjonen. Slik gikk det ikke, forteller Ødegård til NRK.

Melkebøndene jobber nå på spreng for å dekke det økte forbruket av melk. Også på meieriene merker de den økende forespørselen.

ANNONSE