Kickoff Matpiloten

Matpilothallene er Norges eneste forskningsfabrikk for mat. På hallene finner du infrastruktur og utstyr tilrettelagt for forskning, innovasjon og undervisning, og det jobbes for trygg, sunn og bærekraftig mat. Forskningen som foregår på fabrikken er internasjonalt ledende. Matpiloten huses av Nofima og NMBU.

Matpilotens visjon er at de skal møte morgendagens behov for fremragende forskning, utdanning og innovative løsninger. Prosjektet med Matpiloten har spesielt fokus på tre bærekraftmål: utrydde sult (bærekraftmål nr. 2), ansvarlig forbruk og produksjon (bærekraftmål nr. 12) og stoppe klimaendringene (bærekraftmål nr. 13). Matpiloten har ni ulike haller, som er utformet for de ulike områdene som skal forskes på. Blant disse er meieri, bryggeri, kjøtt og fisk, emballering og frukt og vegetabilier.

Forskningsfabrikk for mat

Det finnes mange utfordringer knyttet til matproduksjon. Ikke minst ser vi det i forbindelse med pandemien. I tillegg er matproduksjon bredere enn tidligere. Familiestrukturer endrer seg, og vi spiser annerledes i dag enn vi gjorde for bare 50 år siden. Forbrukertrender bidrar til endring, og det er ikke lenger nok å bare få mat på bordet – samfunnet og forbrukerne stiller høyere krav til bærekraftig utnyttelse av råvarer. De unge generasjonene er i økende grad opptatt av at maten skal produseres bærekraftig – man skal ta hensyn til både klima, miljø og dyrevelferd.
Matpiloten kommer inn som et viktig verktøy i forbindelse med dette. Som forskningsinstitutt og universitet må Nofima og NMBU ta hensyn til forbrukernes etterspørsler. I Pilothallene foregår en kunnskapsutvikling som er svært viktig. Landet og kloden er avhengige av innovasjon og stadig utvikling av kompetanse, for å møte både forbrukernes og klodens behov samtidig.

Klar for fase II

Matpiloten skal være en oppdatert infrastruktur for innovativ prosessering av mat. I løpet av fase I har Matpiloten vært mye brukt, og mange av pilothallene har utnyttet hele kapasiteten. Fase II gir nye muligheter, og det skal blant annet forskes på nye råvarer og ingredienser, optimalisert slakteprosess for fisk og bærekraftig emballering.
Blant bedrifter som har brukt og benyttet Matpiloten, finner vi blant annet BAMA, Tine, Borregaard, DECON, Cermaq, Jæder og NHO. De ulike bedriftene har blant annet forsket på bærekraftig matemballering med redusert plast og mer gjenvinnbare materialer, utvikling av teknologi for å fjerne sykdomsfremkallende bakterier på kjøtt og utvikling av kjøttprodukter med en høy andel grønnsaker.

 

ANNONSE