Future Foods går av stabelen som planlagt

En saftig (laboratoriedyrket) biff ligger på et skjærebrett.
+
Om ikke altfor mange år vil det være mulig å sette laboratoriedyrket kjøtt i kommersiell produksjon. Dette er et av temaene som blir behandlet på konferansen.

I juli skrev vi om Future Foods-konferansen. Det var da fortsatt usikkert om det ville være mulig å gjennomføre konferansen. Men nå er det spikret: Future Foods vil gjennomføres 22. september som planlagt. – Vi vurderte om vi skulle utsette igjen, men vi tenker at det er ekstra viktig med nyskapning nå som ting går litt saktere enn normalt. Derfor ønsker vi å arrangere konferansen og gi inspirasjon, forteller medarrangør Heidi Røneid til SMAKmagasinet.

Det vil være fullt fokus på smittevern gjennom hele konferansen.

– Det største grepet vi har gjort, er at vi har satt en lav grense for antall fysiske deltakere. Vi har satt et tak på 50 personer, slik at vi totalt holder oss godt under myndighetens regel om maks 200 personer, sier Røneid.

Digital produksjon av konferansen

Et annet tiltak som gjennomføres, er at det blir mulig å følge konferansen digitalt. På denne måten kan flere få med seg konferansen, og det er lettere å overholde maksgrensen som er satt.

– Vi kjører en ordentlig produksjon, sier Røneid. – Vi vil at de som ser på skal få en god opplevelse, til tross for at de ikke er tilstede fysisk. Foredragene er lagt opp på en måte som gjør at man lærer mye, og blir inspirert.

Smitteverntiltak i samarbeid med konferansestedet

I tillegg har Future Foods utarbeidet smitteverntiltak i samarbeid med konferansestedet.

– Vi har antibac-stasjoner flere steder i lokalet, og gjennomfører hyppigere rengjøring på toaletter og andre fellesområder, forteller Røneid. – Flyten av mennesker i lokalet vil bli håndtert, blant annet ved merking av utgang og inngang. I tillegg blir det selvbetjent garderobe, for å unngå mest mulig direkte kontakt mellom personale og gjester.

Personer med smitte, personer som er i karantene og personer som er syke kan ikke møte opp på konferansen. Men dersom du har kjøpt billett til konferansen og ikke har mulighet til å møte opp på grunn av sykdom, vil du kunne få tilgang til den digitale konferansen.

– Ettersom alt er så usikkert for tiden, tenker vi at det er fint med en digital løsning, forteller Røneid. – Da vil deltakerne få med seg konferansen selv om de blir hindret fra å møte opp. 

I tillegg vil alle som deltar fysisk bli registrert for en eventuell smittesporing i etterkant. Dette er noe alle offentlige arrangører er pålagt å gjøre. 

– Det er et krav om at vi skal vite nøyaktig hvem som har vært tilstede. Her følger vi også reglene om personvern, og listen over deltakere vil ikke deles med andre. Tre uker etter at konferansen er gjennomført, vil den bli slettet.

Hva kan vi se frem til på konferansen?

Konferansen består av 11 inspirerende foredrag, fra 09.00–16.00 tirsdag 22. september. Etter konferansen er det planlagt en treretters minglemiddag.

– Vi er fremdeles litt usikre på om middagen skal gjennomføres, sier Røneid. – Dette er noe vi ser an fortløpende. Det kommer uansett til å være maks 20 personer under middagen, og det vil være fast bordplassering for å kunne opprettholde avstandsreglene.

Da vi spurte Røneid om hva hun gledet seg mest til på konferansen, trakk hun frem tre temaer.

– Noe av det jeg synes er mest spennende, er hvordan universitetet i Cambridge klarte å kutte CO2-utslippet sitt med mellom 40 og 80 prosent, forteller hun. – Dette fikk de til ved å promotere plantebasert mat og fjerne visse typer kjøtt.

I tillegg trekker hun frem laboratoriedyrket kjøtt, som det skal holdes to foredrag om.

– For mange virker det litt fjernt, nesten som en sci fi-film, at det dyrkes kjøtt på et laboratorium. Men dette blir nok tilgjengelig om ikke så altfor lenge.

Det siste hun trekker frem er to foredrag som presenterer to sider av samme sak. Én aktør lager plantebasert «kjøtt» av nordiske råvarer, mens en annen gjør det stikk motsatte og lager retter hvor grønnsakene blir fremhevet.

– Dette er to vidt forskjellige veier inn i den plantebaserte verdenen. Det blir spennende å høre hvorfor de har valgt å gå den veien de har gått, og hva resultatene deres er, sier Røneid.

ANNONSE