En uvurderlig guide til Bordeaux

Inside Bordeaux er en helt ny og innovativ guide til slottene, vinene og terroiret i verdens mest kjente vinregion – og en av de mest dyptpløyende og omfattende bøkene om Bordeaux som noen gang er utgitt, samtidig som den er skrevet i en lettlest og tilgjengelig stil, og fullspekket med vakre og fargerike terroirkart.

Det er Moestue Grape Selections som har gjort den nye boka Inside Bordeaux tilgjengelig for salg i Norge.

Nytt perspektiv

Det har blitt skrevet utallige bøker om Bordeaux, men med alt som skjer i regionen for tiden, ønsket Bordeaux-eksperten Jane Anson å presentere den i et nytt lys. Inside Bordeaux handler derfor ikke bare om slottene, vinene og menneskene bak dem – men også om den nye generasjonen vinmakere og deres bruk av nye og innovative metoder og druetyper, samtidig som den tar for seg temaer som fremveksten av økologisk og biodynamisk vitikultur og terroirfokusert vinmaking.

– Jeg har forsøkt å tilnærme meg regionen fra en litt annen vinkel enn det andre har gjort før, og å stille noen nye spørsmål. Som hvorfor smaker egentlig disse vinene som de gjør? Og hva er det som gjør at de har evnen til å modnes og utvikles med alderen på denne helt spesielle måten? Jeg hadde ikke svarene på disse spørsmålene da jeg begynte å skrive, og jeg håper at boka kan være et verdifullt bidrag i Bordeaux-diskursen fremover, sier Jane Anson.

Banebrytende forskning

I boka tar Anson blant annet for seg helt ny, banebrytende og delvis upublisert terroirforskning fra Universitet i Bordeaux som gir leserne avgjørende innsikt i hvilke viner som kommer til å briljere i hvilken type årganger.

– Jeg ønsket å vurdere regionen med utgangspunkt i jordsmonnet og hvordan dette interagerer med ulike vekstforhold fra år til år, slik vi gjør med andre vinregioner i verdensklasse, som Burgund, Barolo og Nord-Rhône – men som altså er noe man tradisjonelt sett ikke har snakket så mye om i Bordeaux, forteller Jane Anson.

Det mener hun imidlertid at det ikke er er noen grunn til.

– Regionen er fire ganger så stor som Burgund, og det sier seg selv at to store elver og dusinvis av mikroklimaer og ulike typer stein, jordsmonn og helningssgrader har en innvirkning som går langt utover den særdeles grove inndelingen i vest og øst som man tradisjonelt sett har forholdt seg til i Bordeaux.

Anson mener derfor at det å ta disse faktorene med i betraktningen bidrar til en bedre forståelse av den store variasjonen i vinstiler i regionen, og hvordan man kan plukke ut de beste kjøpene i ulike årganger.

– Til tross for de mange fremskrittene som har blitt gjort i både vinmarker og kjellere i Bordeaux de siste årene, kommer man ikke unna det faktum at kvaliteten på en vin i en bestemt årgang i aller høyeste grad avhenger av samspillet mellom jordsmonnet og det maritime klimaet i denne delen av Frankrike, hevder Jane Anson.

Vakre og informative kart

I arbeidet med boken har Anson jobbet med blant andre vitikulturprofessor Kees van Leeuwen og andre eksperter på området for å produsere 58 helt nye kart, som illustrerer for eksempel grusterrassene på vestsiden og kalksteinsplatåene på østsiden – og hun bruker så disse kartene for å forklare hva jordsmonnet betyr for vinen i glasset og hvilken innvirkning dette har på ulike årganger.

– Dette er den første – i hvert fall engelskspråklige – boka som har et så klart fokus på terroiret i regionen og trekker tydelige og direkte anvendelige linjer mellom jordsmonn, mikroklima og hvorfor vinene smaker som de gjør, sier Christopher Moestue, grunnlegger og produktdirektør i vinimportselskapet Moestue Grape Selections, som distribuerer Inside Bordeaux i Norge.

Inside Bordeaux består av 708 sider og publiseres av BB&R Press, og etterfølger de prisvinnende bøkene Inside Burgundy (som for øvrig kommer i ny utgave neste år) og Exploring & Tasting Wine.

Boka har en utsalgspris på 770 kroner, og i Norge selges den eksklusivt i Moestue Grape Selections’ egen nettbutikk: moestue.com

Meld deg på SMAKmagasinets nyhetsbrev for å holde deg oppdatert på relevant bransjestoff.

ANNONSE