Nordmenns julemiddag – tradisjoner og nye impulser

+
Nøttestek er en klassisk vegetarisk julerett. Steken kan gjerne serveres sammen med det tradisjonelle tilbehøret, som rødkål, surkål og mandelpoteter.

Julemat er tradisjonsmat. 84 prosent spiser surkål til julemiddagen, mens 50 prosent spiser kålrotstappe. Samtidig vil over halvparten av kvinnene i alderen 18–25 år ha vegetarmat.

Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i november 2019.

– Tallene tyder altså på at det er en del familier som serverer flere ulike retter på julaften for å tekkes alle, og det forundrer meg ikke om stadig flere også har et vegetarisk alternativ på julebordet, sier Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Vi ser at stadig flere ønsker seg et kjøttfritt alternativ også i juledagene, og da er det flott at mye godt kan lages og serveres med det samme tilbehøret som tradisjonsmaten.

Les også: 

Det er enkelt å lage smakfull julemat uten kjøtt og fisk

Oppskrifter til en velsmakende vegetarisk juletallerken

Kjøtterstatningsprodukter hos ASKO Servering

Unge kvinner vil ha vegetarmat 

Nøttestek og vegisterkaker er klassiske vegetariske juleretter. Disse kan gjerne serveres sammen med det tradisjonelle tilbehøret, som rødkål, surkål og mandelpoteter.

Ulike friske salater kan smake godt for alle, etter noen dager med mye kjøttmat. Du kan f.eks. prøve spinat- og soppai servert sammen med lun gulrotsalat. Dette er retter som passer på et større julebord eller som egen rett en rolig kveld i juleferien.

Mange vet ikke hvordan man lager surkål

Når det gjelder kålrotstappen, er det ni av ti som lager den selv. Bare en av tre lager surkålen selv, og her er det tydelige aldersforskjeller. Det er først og fremst de eldste som kan lage sin egen surkål, blant de yngste er det bare en av fem.

De mest populære dessertene

Julen er høysesong for desserter, og enkelte tradisjoner forandrer seg lite. Kremdessertene riskrem og multekrem topper listen over folks dessertvalg på julaften. 36 prosent foretrekker riskrem og 23 prosent ønsker seg multekrem. Her er det også et generasjonsskille – de eldste vil ha multekrem, og de unge foretrekker riskrem.

 

ANNONSE