Vegetarburgerens dager kan være talte

+
Det har blitt foreslått å omdøpe vegetarburgere til "veggis-plater" og pølser til "veggis-rør".

Det kan snart være slutt på vegetarpølsa også, for den del. Det er ikke vegetarproduktene i seg selv EU vil til livs, men begrepsbruken. Argumentet er at kjøttord forvirrer forbrukeren.

Det er jordbrukskomiteen i Europaparlamentet som nå går til krig mot det skrevne og talte ord, i hvert fall hvis det opprinnelig ble assosiert med kjøtt.

Kjøttord forvirrer forbrukeren

Europaparlamentets jordbrukskomité mener nemlig at forbrukeren kan forvirres av kjøttord i vegan- og vegetarsammenheng. Derfor kan det bli forbudt å bruke ord som pølse, biff, stek og burger – med mindre det finnes animalsk kjøtt i produktet man omtaler.

Hele 80 prosent av medlemmene i nevnte komité stemte for forbudet. Hvis komiteen får med seg resten av parlamentet på ideen, blir forbudet spikret som europeisk lov, som kanskje også vil gjelde i Norge. Det kan riktignok ta mange år før ordningen trer i kraft.

Frankrike gikk foran

EU følger med dette etter Frankrike, der det i fjor ble vedtatt et forslag om at vegetariske produkter ikke skal få betegnelser som kommer fra animalske produkter.

I 2017 kunne man høre tilsvarende argumenter, da den europeiske domstolen fastslo at vegetariske alternativer til melk og smør ikke bør ha meieri-betegnelser i navnet. Når det gjelder plantebaserte alternativer til melk, ser vi at det heller ikke i Norge brukes melkebetegnelser på produkter. For eksempel blir mandelmelk kalt for mandeldrikk. 

Vegetarianere reagerer

Stadig flere ønsker å spise mindre kjøtt, noe som har gitt utslag i en vegetartrend. Ikke uventet reagerer både vegetarforeninger og dyrevernere på det nye lovforslaget. De mener blant annet at det er et slag mot bærekraftig mat. Organisasjonen ProVeg hevder sågar – ifølge The Brussel Times – at lovforslaget er kjøttlobbyens forsøk på å tvinge vegetarentusiastene til taushet. 

Etterlyser kreativitet

Denne påstanden har blitt tilbakevist av lovforslagets ansvarlige parlamentsmedlemmer. De hevder at forslaget bunner i sunn fornuft, og viser til mathistorien; en biff er en biff, og kan ikke kalles for noe annet. Nå etterlyser de kreativitet blant produsentene av vegetarmat.

Så langt har det blitt foreslått å omdøpe vegetarburgere til "veggis-plater" og pølser til "veggis-rør". 

ANNONSE