Vegansk pai vant konkurranse – Michelin-kokk fortviler

+
Bildet er fra British Pie Awards i 2018.

Vinnerpaien – basert på flaskegresskar, søtpotet og spinat – vant over nærmere 900 konkurrenter, og ble tildelt prisen «Supreme Champion», den høyeste utmerkelsen i «British Pie Awards». Mannen bak den veganske paien er faktisk slakter. Stjernekokken Richard Corrigan har på sin side slaktet tildelingen.

– Det er «en skam» at en vegansk pai får prisen. Det er et tegn på at «millenniumsgenerasjonen har tatt over», mener 55 år gamle Corrigan, ifølge The Telegraph

Corrigan er kjøkkensjef på blant annet Corrigan's Mayfair og Bentley's Oyster Bar and Grill i London.

British Pie Awards

British Pie Awards er en konkurranse som har blitt arrangert i elleve år. I år hadde den 23 ulike klasser. Den veganske paien vant først sin klasse, før den konkurrerte mot de 22 andre vinnerne. Det er for øvrig første gang det har vært en egen klasse for veganske paier i konkurransen.

Det er første gang en vegansk pai vinner British Pie Awards, og for vinneren, Jon Thorner, kom seieren «helt uventet». Konkurransen ble avholdt i Melton Mowbray i Leicestershire, som er kjent for sine særegne paier med svinekjøtt (!).

– Paier skal fylles med de deiligste småbiter av biff, lever og nyre, med gelé og små biter av fett i midten som delikat drypper ned på tungen din. Den eldste kulinariske kunstformen i verden, og veganerne har tatt den vekk. Det er en skam. Vi burde alle pensjonere oss nå, er bare noe av det Corrigan skal ha sagt til The Telegraph.

Enestående pai

Lederen bak pai-konkurransen, Matthew O'Callaghan, har imidlertid uttalt at vinnerpaien var enestående og at anerkjennelsen er vel fortjent.  

Paien ga visstnok et veldig godt førsteinntrykk, og den skuffet ikke da den ble åpnet opp og smakt på. Hoveddommeren har uttalt at det er mange utfordringer med å lage en god vegansk pai, men at denne har knekt koden. Paien ble belønnet for å være velbalansert; bakverket skal ha vært eksepsjonelt, med en sprøhet som komplementerte fyllet.

Veganisme for alle

Jon Thorner hadde bakt kjøttpaier i over et tiår da han begynte å lage vegetariske paier. Først nylig bestemte han seg for å begynne med veganske paier, for slik å gjøre paiene tilgjengelige for flere.

– Denne paien er ikke bare for veganere, den er for alle. Med denne prisen kan vi virkelig si at veganismen nå er på vei inn i mainstreamen av britisk mat, kommenterer Matthew O'Callaghan.

ANNONSE