Utvid Earth Hour til et helt døgns innsats for miljøet

Lørdag kveld slukkes lys over hele landet for å markere Earth Hour 2019. Ved å utvide miljøengasjementet til et helt døgn er det enkelt å trappe opp det symbolske miljøengasjementet til en merkbar innsats for kloden.

188 land deltok i fjor i Earth Hour, en symbolsk markering der man slukker lyset en time for å sette fokus på miljøvern.

Mange ønsker å også gjøre noe i hverdagen som har direkte innvirkning på miljøet. Den gode nyheten er at det ikke trenger å være så komplisert: Ved å utvide miljøengasjementet til å ta ett brøddøgn i uka, bidrar man både ved å redusere matsvinn og spise mat som er produsert på en klimavennlig måte.

– Klimasaken er vår tids viktigste sak, og det er heldigvis lett å gjøre mer enn å delta på lysmarkeringen. Noe så enkelt som å redde brødrestene har utrolig nok mye å si, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Vi kaster nemlig altfor mye mat, mat som egentlig er fullt brukbar. Det kan være brød som er tørt, middagsrester fra i forgårs eller grønnsaker som ser stusslige ut.

Dette er brøddøgnet

I 2017 lanserte Opplysningskontoret for brød og korn et «Brøddøgn» i forbindelse med Verdens brøddag. Hva menes med et brøddøgn? Jo, at kornbasert mat får spille hovedrollen i måltidene gjennom et helt døgn.

Kornmat er nemlig noe av det mest bærekraftige vi kan spise ettersom matproduksjonen er av den mest miljøvennlige som finnes.

– Ett fast brøddøgn i uka betyr 52 dager i løpet av et år med måltider som setter minimale klimamessige fotavtrykk. Dét er et klimatiltak som monner, sier Torunn Nordbø.

Sparer tid og penger

Og så er det opptil flere bonuser ved dette klimatiltaket: Man sparer tid og penger – og kan spise masse velsmakende mat.

– Vi har gode og enkle restematoppskrifter på våre nettsider. Jeg kan for eksempel nevne brødsalat, brødsuppe og arme riddere som velsmakende mat basert på tørt brød, sier Nordbø.

Hennes anbefaling er klar:

– Bli med på å spise mer brød for et bedre klima! Redd brødrestene, og utnytt de verdifulle ressursene som har gått med til å lage brød og annen kornmat. Bruk Earth Hour som et startskudd til nye og bedre vaner med ett brøddøgn i uka, anbefaler Torunn Nordbø.

ANNONSE